A tokaimurai uránfeldolgozó üzemben péntek reggel leállt a maghasadási láncreakció, amely még csütörtökön indult be. A baleset helyszínén végzett vizsgálatok szerint ugyanis "nullára esett vissza" a neutronokat számláló sugárzásmérő készülék mutatója, ami erre utal. A legfrissebb, péntek reggel összesített adatok szerint a baleset miatt 55 ember szenvedett sugárfertőzést.

A Tokiótól mintegy 160 kilométerre északkeletre lévő város Ibaraki kormányzóságban fekszik. Egyes adatok szerint a radioaktivitás szintje a normális értéknél 4000-5000-szer, más források szerint 15 ezerszer volt magasabb csütörtökön az üzem környékén. A radioaktív szivárgás helyszíne körüli 350 méteres sugarú körzetből minden lakost, mintegy 150 embert kitelepítettek, a 10 kilométeres sugarú körben élő mintegy 310 ezer embert pedig felszólították, hogy maradjanak otthonukban és zárják be az ablakokat. Pénteken nem lesz tanítás, zárva lesznek az óvodák és a bölcsödék, nem nyitnak ki az üzletek, és nem dolgoznak a gyárakban.

Egy helyi lakost ért sugárzás mennyiségét ellenőrzik.

Fotó: Kimimasa Mayama
A hatóságok péntek reggel közölt legfrissebb adatai szerint legalább 55 ember szenvedett sugárfertőzést a baleset következtében. Közülük két férfi állapota kritikus, ők már alig vannak eszméletüknél, egy harmadiké pedig súlyos. Mindhárman az üzem dolgozói, és nagyon erős sugárzás, a normálisnak tekintett éves sugáradag több ezerszerese érte őket.

A sugárfertőzöttek között vannak az uránfeldolgozó üzem alkalmazottai, a közvetlen környék lakosai és a mentésben résztvevő alakulatok tagjai. A Kyodo japán hírügynökség értesülései szerint néhányan olyan erős sugárzásnak voltak kitéve, ami 30 napon belül halált okoz.

A baleset súlyosságáról megoszlanak a vélemények. A japán kormány által példátlanul súlyosnak minősített nukleáris baleset a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) véleménye szerint nem volt nagyon komoly. A bécsi székhelyű szervezethez befutott első információk alapján a nukleáris balesetek súlyosságát osztályozó hétfokozatú skálán 2-3-as szintűre értékelték a tokaimurai esetet.

(MTI)

Korábban:

(1999.10.01.)