Zoran Zivkovics, a szerbiai Nis ellenzéki polgármestere nemzetközi segítséget - elsősorban fűtőolajat - kért pénteken Jugoszlávia lakosai számára a tél átvészeléséhez a Budapesten megtartott Jugoszláv szabad városok konferenciáján.

Az ellenzéki vezetés alatt álló jugoszláv városok polgármestereinek budapesti értekezletén felszólalva leszögezte: a segélyezés több lenne emberiességi gesztusnál. Hatékony segítséget jelentene a szerb ellenzéknek, mert az ország lakossága láthatná belőle, hogy a külvilágnak is óhaja Szerbia visszatérése a nemzetközi közösségbe.

Kizárta, hogy a Slobodan Milosevics jugoszláv elnök vezette központi hatalom rátehetné a kezét ezekre a segélyekre. "Gondoskodnánk róla, hogy minden egyes vasúti szállítmány érkezésekor ott legyenek a helyszínen megbízottaink, és arról is, hogy a sajtó kellő nyilvánosságot biztosítson az ügynek" - mondta.

A kétnapos budapesti konferencián részt vevő 32 városi vezető sokféle politikai irányzathoz tartozik, s voltaképpen csak Milosevics-ellenességük fűzi őket egymáshoz. Míg Zivkovics, akit a Zoran Djindjics vezette Demokrata Párt színeiben választottak meg nisi polgármesternek, lelkesen helyesli a Milosevic megbuktatását célzó belgrádi tüntetéssorozatot, Belgrád polgármestere, Vojislav Mihajlovics élesen ellenzi, és ennek a budapesti összejövetelen is hangot adott.

A Szerb Megújhodási Mozgalomhoz tartozó politikus úgy véli, hogy ezek az utcai megmozdulások csak akkor lennének helyénvalók, ha minden más eszköz hatástalannak bizonyulna a változást követelő erők kezében.

A konferencia résztvevőit köszöntötte Göncz Árpád köztársasági elnök és Demszky Gábor polgármester is, aki beszédében a centralizmus leváltását s az önkormányzatokhoz való áttérésre bíztatta szerb kollégáit.

(MTI)