A japán hadsereg vegyvédelmi egységet küldött a szigetország legsúlyosabb nukleáris balesetének helyszínére.


A tokiói védelmi minisztérium helyi idő szerint péntek hajnalban a Szárazföldi Önvédelmi Erő tucatnál több tagját indította útnak, két vegyvédelmi járművel. A katonai tisztségviselők jelezték, hogy a csoport készenlétben van ugyan, de nem képes megbirkózni ilyen súlyos balesettel.

Tizennégy alkalmazott és öt helyi lakos sérült meg a "kritikussági incidens" nyomán, amely a tokaimurai telepen történt. A védelmi minisztérium szerint a japán hadseregnek nincs sugárzási szakértője, és az egység tagjainak ruhája sem sugárbiztos.

A csütörtök reggeli baleset után Ibaraki kormányzóság hatóságai fölhívták az üzem tíz kilométeres körzetében élő 313 ezer embert, hogy zárkózzanak be otthonaikba. A JCO cég, a kísérleti üzem birtokosa közölte az AFP-vel, hogy a balesetet tévedés okozta.

A munkások uránport kevertek össze salétromsavval, hogy uránoldatot készítsenek, de túl nagy mennyiségű uránt töltöttek a tartályba, nukleáris reakciót váltva ki.
A cég szóvivője szerint a műveletnél 16 kilogramm uránt használtak, habár a maximális megengedett mennyiség 2,4 kilogramm.

Bill clinton amerikai elnök megígérte, hogy hazája minden tőle telhetőt elkövet, hogy segítsen Japánnak. Ibaraki kormányzóság egyik tisztségviselője elmondta, hogy a beleset helyszínétől két kilométernyire a normális sugárszint mintegy 15 ezerszeresét mérték.

Az elmúlt 40 év legsúlyosabb nukleáris balesetei

1957. október 7. - Nagy-Britanniában leégett a Windscale - későbbi nevén Sellafield - plutóniumot gyártó nukleáris létesítmény reaktormagja, radioaktív szennyezés került a levegőbe.
1957/58 - nukleáris balesetek sorozata történt az urali Kistim városánál található atomlétesítményben. Orosz kutatók szerint több százan haltak meg sugárfertőzésben.
1965 - az Egyesült Államok Atomenergiaügyi Bizottsága szándékosan alacsony radioaktivitású felhőt bocsátott ki Los Angeles felé egy atomreaktorból.
1979. március 28 - ekkor történt az Egyesült Államok legsúlyosabb nukleáris balesete: Pennsylvaniában, a Harrisburg melletti Three Mile Island atomerőművében részben leolvadt egy reaktormag. Radioaktív felhő került a levegőbe, a környékbeli lakosokat kitelepítették.
1979. augusztus 7 - erősen dúsított uránium került ki egy atomerőműből Tennessee államban. Mintegy ezer ember megkapta az évi sugárdózis mértékének csaknem ötszörösét.
1983. november - a nagy-britanniai Sellafieldben baleset következtében radioaktív hulladék került az Ír-tengerbe.
1985. augusztus 10 - felrobbant a Skotovo-22 elnevezésű, szovjet atommeghajtású tengeralattjárókat javító üzem. Tíz ember a robbanás következtében életét vesztette, később sokan sugárfertőzésben haltak meg.
1986. április 26 - a történelem legsúlyosabb atomkatasztrófája: a csernobili atomerőműben történt robbanás és tűz következtében hatalmas mennyiségű sugárzó anyag került a levegőbe, és sodródott Európa fölé. A robbanás következtében 31 ember életét vesztette, több százezer embert telepítettek ki a létesítmény környékéről, és körülbelül ugyanennyien kaptak sugárfertőzést.
1992. március 24 - radioaktív jód és nemesgáz került a levegőbe, miután nyomáscsökkenés következett be a Szentpétervár melletti Szosznovij Bor atomerőmű reaktorában.
1992. november - Franciaország legsúlyosabb atombalesete: három ember sugárfertőzést kapott, amikor védőruha nélkül belépett a forbachi részecskegyorsítóba. A létesítmény vezetőit börtönre ítélték.
1995. november - a csernobili atomerőműben nukleáris szennyezések sorozata történt, amikor egy reaktorból fűtőanyagot szedtek ki. Egy személyt az évi dózisnak megfelelő sugárzás érte.
1997. március - Japán csütörtökig legsúlyosabb nukleáris balesete: 35 dolgozót ért kisebb sugárfertőzést, amikor robbanás történt s tűz ütött ki a tokaimurai nukleáris üzemben.

(MTI)

Korábban:

(1999. szeptember 30.)