Az anyagiak hiányával indokolta a román egészségügyi minisztérium azt a döntését, amelynek értelmében 10,000 HIV vírussal fertőzött ember ingyenes gyógykezelését állították le. A halálos kórt hordozók között 8,700 gyerek van.

"Két vagy három napon belül be kell fejeznünk mind a felnőttek, mind a gyerekek gyógykezelését, mert nem kapunk erre több pénzt" - mondta Vladimir Strainu doktor, a bukaresti kórház fertőző osztályának vezetője.

A román egészségügyi minisztérium mintegy 30 millió dollárral lett szegényebb, amikor a múlt hónapban felülvizsgálták az 1999-es büdzsét. Az összegben benne volt az a majdnem 10 millió dollár is, amelyet a nemzeti AIDS programra kellett volna fordítani.

"A betegeink kezelésének félbehagyásával elveszítjük mindazt az eredményt, amit eddig elértünk, és a páciensek állapota rohamosan romlani fog" - mondta Strainu, aki a romániai AIDS ellen küzdő bizottság vezetője is.
"Többségükben gyerekekről van szó, akik azért fertőződtek meg, mert nem megfelelő körülmények között gyógykezelték őket. A kormánynak ezért kötelessége lenne támogatni az ellátásukat" - tette hozzá.

A legutóbbi vizsgálatok eredménye szerint 3564 gyerek csak HIV-vírus hordozó, míg 5179-en már meg is betegedtek. A gyerekek egyharmada intézetben él, a többiek családban nevelkednek.

Stainu azt mondta: az ő kórházuk hiánya jelenleg 3,5 millió dollár, aminek a felét tette ki az ott lévő 1400 AIDS-beteg kezelése. Rájuk egyenként havi 1200 dollárt költöttek.

Š Copyright Reuters Limited. Š Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

(angolul)