Törökországban csütörtök este befejeződött a tucatnyi börtönben vasárnap kezdődött lázadás. Az egyezség értelmében a rabok szabadon engedik a különböző fegyintézményekben túszul ejtett 74 embert. Azt azonban nem tudni, hogy a lázadók követelései közül teljesült-e bármi.

Ferzan Citici, Isztambul főügyésze, aki a lázadókkal folytatott tárgyalások eredményeként bejelentette a túszok elengedését és az öt napig tartó lázongások befejezését, elmondta: nem kötött sem alkut, sem megállapodást a rabokkal. Egyszerűen arról van szó, hogy végetért a foglyok szervezkedése – mondta.

Az országos börtönlázadás azután tört ki, hogy az ankarai Ulucanlar börtönben a fegyőrök és a rabok összecsapásában tíz elítélt életét vesztette és több mint húszan megsebesültek. A lázadók egyebek között azt követelték: független bizottság vizsgálja ki az ankarai börtönben történt összecsapás körülményeit, vonják felelősségre a vérengzés elkövetőit, és részesítsék megfelelő orvosi ellátásban sebesült sorstársaikat.

Juszel Sayman isztambuli ügyvéd, aki a főügyésszel mellett részvett a tárgyal'sokban, azt állította: lesz független vizsgálat az ankarai börtönlázadásról.

Hikmet Sami Turk török igazságügyi miniszter szerdán megerősítette: végrehajtja a börtönrendszer tervezett reformját. Törökországban közel 70 ezer embert tartanak börtönökben, és minden évben 5000 új lakóval gyarapodnak a büntetésvégrehajtási intézmények. Turk elismerte, hogy a börtönök túlzsúfoltak, például a hatszáz férőhelyes fegyházakban ezer embert tartanak fogságban.

(MTI)

Korábban:

(1999. 09. 28.)