A csecsenek az orosz csapatok megsemmisítésével fenyegetőznek

Az orosz szövetségi haderő egységeinek Csecsenföldre nyomulásával egy időben Turpal Atgerijev csecsen védelmi miniszter szombaton kijelentette: minden, a köztársaság területére behatoló csapatot megsemmisítenek.

A dpa moszkvai keltezésű híre szerint szombaton a nemzetközileg el nem ismert csecsen köztársaság határának térségében - ahol az oroszok egyfajta biztonsági zónát kívánnak kialakítani - az orosz alakulatok több helyen is összecsaptak a csecsen védelmi erőkkel.

Ahmed Szakajev csecsen miniszterelnök-helyettes szombaton azt mondta, hogy 50 ezer jól képzett csecsen harcos fogja visszaverni szükség esetén az orosz hadsereg támadásait. Aszlan Maszhadov csecsen elnök ugyanakkor óva intett attól, hogy Moszkva egy az egész Kaukázust lángba borító háborút robbantson ki.

Eközben a szakadár köztársaság fővárosában, Groznijban ülésezett a csecsen nemzeti kongresszus, amely a moszkvai kormányt tette felelőssé az "agresszióért". A kongresszus nyilatkozatban szólította fel Moszkvát arra, hogy kezdjen párbeszédet, egyúttal megerősítette: Csecsenföld kész együttműködni Oroszországgal a terrorizmus elleni harcban. Arra az esetre, ha Moszkvában nem talál meghallgatásra a csecsen javaslat, a kongresszus hadiállapot kihirdetését indítványozta Maszhadov elnöknek.

(MTI)

Ajánló: