Feloldották a kitelepítési határozatot Japánban

A japán kormány szombaton feloldotta a tokaimurai uránfeldolgozó üzemtől 350 méteres sugarú körben lakókra vonatkozó kitelepítési rendeletét. A döntés azután született, hogy szombat délelőtt Tokióban az illetékes kormányhivatal szakértői és egy tudományos intézet munkatársai áttekintették a légkörben, a talajban és a vizekben mért sugárzási adatokat.

Nonaka Hiromu, a kabinet főtitkára sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a tokaimurai közösségi házba csütörtökön áttelepített, mintegy 150 ember mostantól biztonságban visszatérhet otthonaiba. A sugárzás szintjét lakásaikon kívül és belül egyaránt ellenőrizni fogják, mielőtt engedélyezik számukra a belépést - tette hozzá. Közölte, hogy a növények, a lábasjószágok és a tenger gyümölcsei egyaránt fogyaszthatók az ibaraki kormányzóságban, ahol csütörtökön Japán történetének legsúlyosabb nukleáris balesete történt.

A Kyodo japán hírügynökség szerint a JCO üzem közelében mért sugárzás már péntek reggeltől csaknem a megszokott szintre esett vissza. A gyárban szombaton megkezdték az újrafeldolgozó létesítmény lezárását, hogy megakadályozzák a sugárkiszivárgást. Kitani Hiroharu, a JCO elnöke szombaton ellátogatott a tokaimurai közösségi házba, és bocsánatot kért a helyi lakosoktól, valamint Hasimoto Maszaru ibaraki kormányzótól, aki a baleset óta először szombaton reggel lépett be a veszélyeztetett térségbe.


Fotó: Eriko Sugita
A kormányzóság által létrehozott speciális egységet eközben elárasztják a fertőzött területen élők telefonhívásai. Legtöbben a sugárzás egészségkárosító következményei felől érdeklődnek. A csütörtöki balesetben összesen 49 embert ért közvetlen, erős sugárzás, közülük két személy állapota válságos. A japán hírügynökség úgy tudja, hogy egyiküket - egy 35 éves férfit – a csibai nukleáris intézet egészségügyi osztályáról a Tokiói Egyetemi Kórházba szállították, ahol egy újszülött köldökzsinórjából és anyja méhlepényéből származó vért ömlesztenek át szervezetébe. Ilyen vért akkor használnak, ha csökken a beteg vérképzési képessége.

Obucsi Keidzo miniszterelnök szombaton úgy nyilatkozott, hogy felfoghatatlan emberi hanyagság okozta a csütörtöki atombalesetet, ráadásul az üzemben nem volt kettős ellenőrzési rendszer a váratlan balesetek elhárítására.A JCO elismerte, hogy a három vétkes alkalmazott közül kettő korábban sohasem végezte ezt a munkát, és harmadik társuknak is csak néhány hónapos gyakorlata volt. A munkások egy rozsdamentes acélvödörben kézzel keverték az uránium-sósavat, és nem tartályban, ahogyan az előírásokban szerepel.

(MTI)

Ajánló: