Visszaesett a jobboldali Szabadságpárt népszerűsége Ausztriában

Ausztriában a vasárnapi általános választások előtt szombaton sincs kampánycsend, így megjelenhettek a legújabb közvélemény-kutatási eredmények. A Spectra felmérése váratlan fordulatot mutat: a jobboldali Szabadságpárt némileg visszaesett, s nem kizárt, hogy a koalíciós Néppárt meg tudja őrizni második helyét.

A Spectra közvélemény-kutató intézet azt derítette ki, hogy a Szabadságpárt (FPÖ) és a Néppárt (ÖVP) fej-fej mellett áll: arra a kérdésre, hogy kire szavazna a megkérdezett, ha vasárnap lennének a választások, mindkét pártnak egyaránt 25-25 százalék ígérte voksát. Ez az utóbbi három hét tendenciáihoz képest változást jelent, mert úgy nézett ki, hogy Jörg Haider FPÖ-je lehagyja a Néppártot. Most azonban az ÖVP javított, Haider viszont veszített a szavazói közül az utóbbi héten. Igaz, a többi közvélemény-kutató intézet szerint változatlanul az FPÖ esélyes a második helyre.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), a legnagyobb párt 36 százalékra számíthat a Spectra szerint, a Zöldek 7 százalékkal kényelmesen bekerülnek a parlamentbe és a Liberális Fórum (LF) a penge élén táncol: a felmérés szerint 5 százalékot kaphat, azaz nem biztos, hogy sikerül átugrania az 5 százalékos határt. Az összes többi formáció, köztük Lugner építőmester A Függetlenek (DU) elnevezésű pártcsírája összesen legfeljebb két százalékot kaphat.

Az FPÖ és az ÖVP nagy versenyében bekövetkezett változás azt jelezheti, hogy nem maradt hatástalan, hogy az utóbbi hetekben Lugner DU pártján kívül minden politikus és párt az FPÖ-re zúdított össztüzet és azzal fenyegette az osztrákokat, hogy ha Haider pártja második helyre kerül, akkor az ÖVP emiatt kilátásba helyezett ellenzékbe vonulásával kormányozhatatlanná válik Ausztria, Haider esetleges hatalomra jutásával pedig elszigetelődik az ország a világban.

(MTI)

Ajánló:

Összefoglaló a mezőnyről, a pártok részletes ismertetése (angolul)