A levélben szavazók voksai fogják eldönteni a 13 éve fennálló osztrák nagykoalíció sorsát

Az előzetes végeredmény szerint 14 ezer szavazat különbséggel az Osztrák Szabadságpárt lett a második az ausztriai parlamenti választáson. A különbséget még be tudja hozni az Osztrák Néppárt, hiszen a levélben szavazók voksait még csak ezután fogják összeszámolni. Így továbbra sem dőlt el, hogy véget ér-e a 13 évi szociáldemokrata-néppárti nagykoalíciós kormányzás.

Az előzetes végeredmény szerint az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 33,39; a jobboldali Osztrák Szabadságpárt 27,22 (FPÖ); az Osztrák Néppárt (ÖVP) 26,9; a Zöldek 7,1 százalékot szereztek a vasárnapi ausztriai választásokon.

A választások fő kérdése - hogy a Szabadságpárt megelőzi-e a Néppártot, és megszerzi-e a második helyet - még mindig nem tekinthető egészen eldöntöttnek, mivel a mindössze 14 ezer szavazatos különbséget a Néppárt még behozhatja a több mint 200 ezer távollévő, levélben szavazó állampolgár szavazatainak kiszámoláskor.

A többi induló párt közül a Liberális Fórum 3,41 százalékot kapott, és ezzel nem jutott túl a 4 százalékos határon. A Kommunista Párt 0,48; Richard Lugner építőmester A Függetlenek nevű pártja 1,02; a két másik, nem országosan induló kis párt összesen 0,49 százalékot kapott.

A parlamenti mandátumok az előzetes végeredmény szerint a következőképpen oszlanak meg: a Szociáldemokrata Párt a korábbihoz képest 6 mandátumot vesztett és 65 képviselőt küldhet a parlamentbe; a Néppárt továbbra is 52 mandátummal bír; a Szabadságpártnak 53 képviselője lesz, 12-vel több mint az előző parlamentben; a Zöldek pedig 13 képviselőt delegálhatnak, 4-gyel többet mint az előző törvényhozásban. A Liberális Fórum nem jutott be.

Viktor Klima kancellár
Az SPÖ-t mindenképp veszteség érte
A választások fő vesztese az SPÖ, amely megőrizte ugyan a legerősebb párt háború óta tartott helyét, de eddigi legrosszabb eredményét érte el, mintegy 5 százalékot veszített.
Az ÖVP, amelyet már jószerével eltemettek a felmérések, az utolsó héten jelentősen javított eredményén, és 1,3 százaléknyi szavazat elvesztése mellett megőrizte mandátumai számát.
A nagy nyertes a jobboldali Szabadságpárt, amely mintegy 5,3 százalékkal többet kapott, mint 1995-ben.

A választások eredményével akkor is átrajzolódik az osztrák politikai tájkép, ha esetleg a Néppárt mégiscsak megőrzi második helyét. Most először fordul ugyanis elő, hogy a parlamentben három, nagyságrendileg egymáshoz mérhető párt foglal helyet.

A kormányalakítás kérdése bizonytalan, és az eddiginél jelentősebb szerep hárul Thomas Klestil államfőre, aki már jelezte, hogy hétfőn megkezdi tájékozódó jellegű tárgyalásait.
Vélhetően a hagyományoknak és a szokásjognak megfelelően először a legerősebb pártnak ad kormányalakítási megbízást, de kérdés, hogy az SPÖ-nek sikerül-e kormányt alakítani.

A fő kérdés az, hogy az ÖVP valóban ellenzékbe vonul-e, amint ezt kilátásba helyezte arra az esetre, ha a harmadik helyre szorul. Schüssel a végeredmény utáni tévényilatkozatában kitért az erre vonatkozó kérdés elől azzal, hogy az eredmény még mindig változhat.
Az SPÖ nevében Viktor Klima kancellár előre jelezte - és ezt az előzetes végeredmény bejelentése után megerősítette -, hogy minden párttal kész tárgyalni, kivéve a Szabadságpártot. Azt is elmondta: nagyon komolyan veszi a választók figyelmeztetését, de nem mond le.

Jörg Haider, a Szabadságpárt vezére viszont azt hangsúlyozta, hogy pártja nem zárkózott el semelyik párttal kapcsolatban az együttműködéstől, és ha úgy adódik, kész a kormányzati felelősség vállalására.

A részvétel az előrejelzéseknél jóval alacsonyabb, mindössze 76 százalékos volt.

A kampány főleg belpolitikai témák körüli monoton, bár heves szócsatákban merült ki, és Haiderékon kívül egyik párt sem tudta kellően kifejteni programját. Az SPÖ még azt a hibát is elkövette az elején, hogy főleg partnerével, az ÖVP-vel szemben próbálta meghatározni önmagát.

A jelenlegi koalíció megszakítás nélkül 13, összesen pedig több mint 30 éve van hatalmon, és az osztrákok változásokat szeretnének látni, függetlenül a jó gazdasági eredményektől, EU-csatlakozástól és minden más jótól, amit ez a kormány fel tud hozni maga mellett. Gyengéit viszont minden polgár jól látja. Különösen a gazdaságban meglévő túlzott állami szerepvállalást vetették a szemére, meg azt, hogy ennek jegyében Ausztriában minden kicsit is fontos tisztségbe a kormányzó pártok emberei kerülnek.
A Format című liberális hetilap gunyorosan így foglalta össze a polgárok választási lehetőségét eheti számában: "lehet választani az éjszakai fogfájás, vagy a háromnapos gyomorrontás között: marad a mai kormány és a stagnálás, vagy jön Haider állama".

(MTI)

Ajánló:

(németül)

Korábban: