Arad főterén többszázan tiltakoztak az emlékpark ellen

Mintegy két-háromszáz ember gyűlt össze vasárnap Arad főterén az ellenzéki pártok és nacionalista szervezetek felhívására, hogy tiltakozzon a városban tervezett román-magyar megbékélés emlékparkja ellen.

A szerény méretűre sikerült tömegtüntetés harcias szónokai keményen bírálták a román kormányt, hogy hozzájárult a négy évtizede az aradi vár katonai raktárában őrzött Szabadságemlékmű kiadásához és határozatot hozott az emlékpark kialakítására. A gyűlés végén elfogadott kiáltvány az erről szóló határozat visszavonására szólította fel a kormányt.

A tiltakozók a kormány mellett a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget bírálták és lelkesen éljenezték Ion Iliescu volt államfőt, a Szociális Demokrácia Romániai Pártja vezetőjét, valamint Corneliu Vadim Tudort, a szélsőségesen nacionalista Nagy Románia Párt (PRM) elnökét. A PRM aradi szervezetének vezetője beszédében azt követelte, hogy a Szabadságemlékművet vigyék Magyarországra és a magyarok ott állítsák fel maguknak.

A mintegy másfél órás tüntetés incidens és rendzavarás nélkül történt.

Az aradi városi tanács hétfői ülésén tárgyalja azt a kormányrendeletet, amely arról intézkedik, hogy az emlékpark helyéül kijelölt állami tulajdonban lévő földterület kezelői joga a városi tanácstól a művelődési minisztériumhoz kerüljön.

(MTI)