A rendőrség félbeszakította az ellenzék felvonulását Belgrádban

A Szövetség a változásokért (SZP) tiltakozó felvonulásainak előző napi betiltása után a rendőrség szombaton este - komolyabb incidensek nélkül - meggátolta, hogy a szerbiai ellenzéki tömörülés több ezer híve Belgrádban felvonuljon a klinikai központhoz. Itt ápolják a csütörtöki összetűzésekben megsérült ellenzéki szimpatizánsokat.

A hatóságok pénteken tiltották be az SZP tüntetéseit megelőző tiltakozó felvonulásokat. A rendfenntartó erők az előző két napon durván feloszlatták a felvonuló tömeget, pénteken pedig a Szlobodan Milosevics jugoszláv elnöknek is otthont adó belgrádi negyedhez tervezett autós felvonulást gátolták meg.

A tiltó határozat ellenére az SZP szombaton estére újabb felvonulást hirdetett meg. A mintegy ötezer tüntető a városközpontban lévő Köztársaság térről indult a klinikai központ felé, ahol a szerdai és csütörtöki összetűzésekben megsérült ellenzéki szimpatizánsokat ápolják.

A rendőrség útközben visszafordította a tömeget. Bár az SZP a tiltó rendelkezés miatt előzőleg újabb összetűzés veszélyére figyelmeztette híveit, az eseményeket a helyszínen figyelemmel követő újságírók szerint komolyabb incidens nem történt, és szombaton a városközpontban sem volt tapasztalható jelentősebb rendőri jelenlét.

Az SZP hívei este fél tízkor ismét a Köztársaság téren kezdtek gyülekezni. Vladan Batic, a tömörülés koordinátora sikerként ünnepelte a félbeszakított felvonulást, mondván hogy a tüntetők (egy ideig) mégis felvonultak.

(MTI)