A rendőrség ismét megakadályozta a belgrádi ellenzékiek felvonulását

A Szövetség a Változásokért nevű tömörülés nem tette közzé a pontos útvonalat. Ennek ellenére a felvonulás kezdetén már rendőrkordon állta útjukat.

Belgrádban a rendőrség vasárnap este ismét útját állta a Szövetség a Változásokért (SZP) tömörülés felhívására felvonuló több ezer ellenzékinek, incidensről azonban nem érkezett jelentés.

Az SZP vezetői ezúttal nem tették közzé, hogy pontosan milyen útvonalon kívánják vezetni a nagygyűléseket hagyományosan megelőző, a szerb belügyminisztérium által pénteken azonban hivatalosan betiltott felvonulásokat. A tömörülés mindazonáltal "médiaútvonalat" javasolt híveinek, ami vélhetően az RTS szerb állami tévé és a Politika kiadó székházához való felvonulást jelentett volna.

A több ezres tömeg a jugoszláv főváros szívében álló Köztársaság térről az előző napi útvonalon, a Forradalom sugárúton indult el, ám hamarosan rendőrkordon indult feléjük. A tüntetők így az előző napi helyszínig, az egyetem jogi karának épületéig sem jutottak el.

Az SZP vezetői, köztük Zoran Djindjics a rendfenntartó erők vezetőivel folytatott tárgyalás után balra fordulva a Takovska utcán vezették tovább a felvonulókat. Az RTS épülete elé a rendőrség újabb kordont állított. Újabb tárgyalást követően az SZP a kiindulópontra, a Köztársaság térre való visszatérésre hívta fel híveit.

A vasárnap esti felvonuláson az ellenzéki tömörülés biztonsági emberei az eetleges incidenst megakadályozandó igyekeztek kordont vonni a tüntetők és a rendfenntartó erők közé, a felvonulókat pedig felhívták, hogy menet közben ne közeledjenek a rendőrökhöz.
A rendfenntartó erők szerdán és csütörtökön ugyanis durván feloszlatták a több tízezresre becsült tömeget, amely a Szlobodan Milosevics jugoszláv elnöknek is otthont adó belgrádi Dedinje negyed, majd a jugoszláv kormány új-belgrádi székháza felé akart felvonulni.

Az SZP a Demokratikus Pártok Szövetségével 13. napja szervezi kéttucat szerbiai városban a Milosevics elnök távozását, átmenti kormányt és tisztességes választásokat követelő megmozdulásait.

(MTI)

Korábban: