Az ENSZ különmegbízottja szerint meg kell szüntetni a Jugoszláviával szemben hozott korlátozó intézkedéseket

Jirí Dinstbier, az ENSZ volt Jugoszlávia területével foglalkozó emberi jogi különmegbízottja attól tart, hogy Szerbiában emberek tucatjai fognak éh- és fagyhalált szenvedni, ha a világszervezet továbbra is fenntartja a Jugoszláviával szembeni embargót.

A Jugoszláviával szembeni szankciók feloldását javasolja majd az ENSZ Közgyűlésének készítendő jelentésében Jirí Dinstbier, a világszervezetnek a volt Jugoszlávia területével foglalkozó emberi jogi különmegbízottja.

A két napja jugoszláviai látogatáson tartózkodó Dinstbier vasárnap a dél-szerbiai Nis városi küzgyűlése előtt felszólalva azt mondta: az élelmiszerek és energiahordozók hiánya miatt a közelgő tél a polgárok nagy részét komoly veszélynek teszi a szerb-montenegrói államszövetségben.
"A Jugoszláviával szemben korlátozó intézkedéseket bevezetett, illetve légicsapásokat mért országok lesznek felelősek a polgárok éh- és fagyhaláláért. Szlobodan Milosevics jugoszláv elnök és a többi vezető elegendő élelmiszerrel és fűtéssel rendelkezik majd" - tette hozzá a megbízott.

Szerbiában a lakosság nagy része attól tart, hogy a közelgő téli hónapokban akadozni fog az áramszolgáltatás és a távfűtés, miután a légicsapások jelentősen megrongálták az erőműveket, az áramszolgáltató rendszert, az olajfinomítókat, a koszovói erőszak miatt pedig az Európai Unió és más országok korlátozó intézkedéseket, közte olajembargót vezettek be Jugoszláviával szemben.
A szankciókat a kisebbik jugoszláv köztársaság, Montenegró és a szerbiai Koszovó tartomány esetében enyhítették.
Az EU az ellenzéki vezetésű szerbiai városoknak is segítséget ígér a télre.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)