Az Osztrák Szabadságpárt

A jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) csak 1955-ben alakulhatott meg, mivel a háború után a megszálló hatalmak nem engedélyezték működését.
1949-ben létrejött a Függetlenek Szövetsége nevű szervezet, amelyből aztán a Szabadságpárt alakult.
1955 és 1966 között egyetlen ellenzéki pártként állt szemben a nagykoalícióval a parlamentben, és Bruno Kresky idején rövid ideig a kormányzásban is részt vett.

Amióta Jörg Haidert 1986-ban pártelnökké választották, a párt egyre népszerűbb, Ausztria szinte minden tartományában bevonult a kormányba.
Az FPÖ tudta legjobban megértetni a kampányban a választókkal elképzeléseit, de ennek Ausztriában nem mindenki örül. Haider ugyanis a legegyértelműbben populista módon politizál: sokat ígér, noha tudnia kell, hogy ígéreteinek jórésze nem teljesíthető.

A politikust sokan tekintik szélsőjobboldalinak: különösen Bécsben rossz emlékeket idéző, harcosan idegenellenes kampányt folytatott, 1991-ben pedig egyszer már azért kellett távoznia karintiai tartományi főnöki posztjából, mert elismerően nyilatkozott "a Harmadik Birodalom foglalkoztatáspolitikájáról".

Mégsem zárható ki, hogy a változás iránti igényük folytán a választók második helyre juttatják a pártot, és akkor nem lesz könnyű kormányt alakítani. De az sem kizárható - bár nem is valószínű - hogy Haider, vagy listavezetője, Thomas Prinzhorn iparmágnás bejut a kormányba, és akkor az FPÖ bebizonyíthatja, hogy mennyire tarthatók ígéretei.

(MTI)