Az UCK volt vezetői katonai akadémiát akarnak létrehozni

A feloszlatott albán Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) több volt vezetője vasárnap bejelentette, hogy katonai akadémiát hoznak létre a majdani koszovói hadsereg tisztjeinek kiképzésére.

Hashim Thaqi, az UCK volt politikai vezetője, valamint a gerillahadsereg több volt parancsnoka a délkelet-koszovói Gnjilanéban tartott tömeggyűlésen jelentette be a tervet, miszerint katonai akadémiát hoznak létre. Thaqi azt mondta: többé nem engedik meg, hogy Koszovóról a tartományon kívül döntsenek és e kérdésben többé Belgrád sem határozhat.

A koszovói átmeneti ENSZ-igazgatás és a nemzetközi békeerők képviselői szeptember 20-án írták alá az UCK átalakulásáról szóló megállapodást, amelynek értelmében a gerillahadsereg katonai erőből polgári szervezetnek minősített, alapvetően albán összetételű és korlátozott fegyverzetű Koszovói Védelmi Hadtestté alakul át.
Belgrád és a koszovói szerbek ezt azonban mereven ellenzik. Utóbbiak egy szerb hadtest felállításának engedélyezését kérik az ENSZ-től, ám a világszervezet ezt elutasítja. Kofi Annan ENSZ-főtitkár szóvivője a belgrádi Beta hírügynökségnek és a B2-92 rádiónak a hét végén azt mondta: az ENSZ megvizsgálni sem kívánja a szerb kérést, a volt UCK-tagok "foglalkoztatására" létrehozott védelmi hadtestet pedig nem tekinti a koszovói szerbeket fenyegető tényezőnek.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)