Görögország már nem zárkózik el Törökország európai integrációjának támogatásától

Görögország megváltoztatta korábbi álláspontját. Hajlandó támogatni Törökország európai integrációját, ha Törökország további pozitív lépéseket tesz. A két ország között jelentősen javult a viszony, mióta a nyár végi földrengések során egymásra is voltak utalva.

"Görögország támogatja Törökország európai integrációját, de további határozott lépéseket vár el régi riválisától az európai uniós tagság megszerzése előtt" - mondta Kosztasz Szmitisz görög kormányfő azt követően, hogy szombaton Athénban tárgyalt Paavo Lippenennel, az EU soros elnöki tisztét betöltő Finnország miniszterelnökével.

Szimitisz elismerte, hogy a török-görög viszonyban érzékelhető javulás következett be és jó légkör alakult ki a mindkét országot sújtó nyárvégi földrengések után a kölcsönös segítségnyújtások eredményeként.

A görög kormányfő nem részletezte, hogy konkrétan milyen lépéseket vár el Törökországtól. Mindössze annnyit mondott, hogy az európai jövő Törökország számára jogokat, felelősségvállalásokat és kötelezettségeket egyaránt jelent az Európai Unió felé. "Egy tagjelölt államnak olyan kapcsolatokat kell fenntartania az EU-val, amelyek kizárják feszültség keletkezését" - mondta Szimitisz.

A két miniszterelnök tárgyalásán csak érintőlegesen esett szó Törökország EU-tagjelöltségéről, amelyet Görögország hosszú időn át blokkolt egyebek között területi vitákra, az emberi jogok törökországi helyzetére és a ciprusi kérdés rendezetlenségére hivatkozva.

A találkozó központjában ténylegesen az illegális bevándorlás és a szervezett bűnözés elleni közös európai politika megteremtésének kérdései álltak. Szimitisz és Lipponen megerősítette, hogy országaik igénylik az EU egységes politikájának kialakítását az illegális bevándorlást, a menedékjogot, a szervezett bűnözést, a pénzmosást és a fiatalkorúak bűnözését illetően.

(MTI)

Ajánló:

(törökül)