Indonézia hazaengedi az országba hurcolt kelet-timoriakat

Az ENSZ-szervezet és a Nemzetközi Vöröskereszt képviselői között tartott szombati tárgyaláson döntés született arról, hogy hazatérhetnek az Indonéziába hurcolt kelet-timoriak.

Indonézia felhatalmazta az országba szállított, többnyire erőszakkal odakényszerített kelet-timoriakat, hogy hazatérjenek lakóhelyükre - jelentette be vasárnap Jakartában az ENSZ menekültügyi főbiztosságának (UNHCR) egyik magas rangú képviselője, Fernando del Mundo.

Az UNHCR szóvivője "jelentős áttörésnek" nevezte a megállapodást, és arról is tájékoztatást adott, hogy a döntés magas beosztású indonéz illetékesek valamint szombaton tartott tárgyalásokon született meg.

A Kelet-Timoron augusztusban megtartott függetlenségi népszavazás után több mint 230 ezer helyi lakos kényszerült elhagyni az indonéz fennhatóságú területet, miután az indonéz hadsereg és a helyi indonéz milíciák zavargásokat robbantottak ki és esztelen pusztításba kezdtek a volt portugál gyarmat lakóinak a referendumon egyértelművé vált függetlenségi szándéka miatt.

A menekülteket, és főleg azokat, akik Timor nyugati, indonéziai felére, táborokba kerültek, amelyeket indonéziai katonák és milíciák tartanak ellenőrzés alatt a humanitárius szervezetek gyakran említik túszokként.
A nemzetközi közvélemény - írta az AFP - azt követeli, hogy a kelet-timoriak szabadon választhassanak: visszatérnek-e Kelet-Timorra, vagy Indonéziában maradnak.

(MTI)

Ajánló:

Az Amnesty International oldalán (angolul)

Korábban:

1999. szeptember 29.