Letartóztatták Asszad elnök fiának híveit

Asszad elnök Rifaat nevű kegyvesztett fiának tucatnyi hívét tartóztatták le az előző két hétben a biztonsági erők. Egyes források ezer letartóztatottról beszélnek, mások alacsonyabb számot említenek. Az azonban valószínű, hogy az elnök több rokona is az elfogottak között van.

Asszad elnök Rifaat nevű kegyvesztett fiának tucatnyi hívét tartóztatták le az előző két hétben a biztonsági erők - tudatták az Asszad-család külföldön élő tagjai.
Szerintük a szíriai hivatalos tömegtájékoztatási eszközök által elhallgatott letartóztatások során polgári személyeket, katonatiszteket, orvosokat és az Asszad-család több tagját is őrizetbe vették.

A biztonsági szolgálat akciójának színhelye főként Latákia kikötőváros - az alavita vallási közösség egyik központja. Ehhez az iszlám kisebbségi irányzathoz tartozik az Asszad-família is.

A kegyvesztett Rifaat 1986 óta Franciaországban él, azóta, hogy az Asszad fiú milíciáját, a "védelmi brigádokat" az elnök hatalma ellen intézett nyilvánvaló kihívás után feloszlatták. Rifaatot tavaly megfosztották alelnöki titulusától, és a Szíria-szakértők többsége azóta nem tekinti őt számításba vehető politikai tényezőnek.

Az egyik forrás szerint a letartóztatottak között van Mohammed Szulejman hadseregtábornok, egy Kenaan Greib nevű családtag és Ibrahim Dzsabr költő.

Az Asszad fiú híveinek letartóztatásának körülményeiről úgy tudják, hogy a biztonsági erők Latákiában körbezárták Rifaat házát, elvágták a víz- és villanyvezetéket, majd mindenkit letartóztattak, aki a házból kilépett, vagy befelé igyekezett.

A család egyik tagja szerint mintegy ezer embert érintett a letartóztatás. Más nyilatkozók alacsonyabb számot mondtak, de hozzátették, hogy az elnök egyik unokatestvére, Kaiszar Salis is a lefogottak között van.

Az intézkedést valószínűleg a Rafaat-hívek megfélemlítésének szánták, és ezzel párhuzamosan Asszad 35 éves fiának, Basarnak megerősítését, akit jelenleg a betegeskedő elnök örökösének tekintenek.

Szintén a letartóztatási hullámot kiváltó lehetséges okok egyikeként említik az idézett források Rifaat és fia, Szomár arab fővárosokban tett látogatásait: Rifaat részt vett II. Hasszán marokkói király júliusi temetésén, Szomár pedig a közelmúltban Gázában találkozott Jasszer Arafat palesztin elnökkel, akivel pedig Asszad igen feszült viszonyban van.

A letartóztatások hírét igen nehéz ellenőrizni Szíriában, ahol az infrormációt szigorúan ellenőrzés alatt tartják, de hasonló tartalmú közlések bukkantak fel a múlt héten Beirútban, sőt damaszkuszi székhelyű nyugati diplomaták körében is.

(MTI)