Merényletet követtek el az ukrán elnökválasztás egyik esélyesével szemben

Robbanószerkezetet hajított szombaton két férfi Natalja Vitrenkóra az ukrajnai elnökválasztás egyik legesélyesebb indulójára. A támadás következtében a 47 esztendős asszony könnyebb sérüléseket szenvedett a lábán és a hasán.

Natalja Vitrenko a Kijevtől 350 kilométerre délkeletre - a dnyipropetrovszki körzetben - fekvő Ingulec városban választási nagygyűlésen vett részt, és beszédének elmondása után távozásra készült. Mintegy 50 ember kísérte, és egyes források szerint lefelé lépkedett a lépcsőkön, más források szerint autójába készült beszállni, amikor a merénylők ráhajították a szögekből és szögesdrótból házilag összeeszkábált két kezdetleges pokolgépet. A robbanások következtében összesen 33-an szenvedtek felületi sérüléseket. Vitrenko sérüléseit a helyszínen ellátták, az asszony nem kívánt kórházba menni.

A rendőrség azonnal elfogta az elkövetőket, akikről kiderült, hogy az Ukrajna keleti határának közelében fekvő orosz nagyvárosból, Rosztov-na-Donuból érkeztek.
Az orosz állampolgárok egyike a rendőrségen azt vallotta, hogy a gránátokat testvérének élettársától kapta, aki Olekszandr Moroz szocialista pártelnök egyik választási csapatának vezetője.

Natalja Vitrenko a Haladó Szocialista Párt elnöke, és a közvélemény-kutatások tanúsága szerint neki van a legtöbb esélye arra, hogy legyőzze az éllovas Leonyid Kucsma jelenlegi államfőt az október 31-re kiírt választáson. A radikális nézeteiről ismert asszony egyebek között szorgalmazza, hogy Ukrajna számolja fel kapcsolatait a Nemzetközi Valutaalappal, állítsa le külföldi kölcsöneinek visszafizetését és az így "megspórolt" pénzt fordítsa szociális programok végrehajtására.

Vitrenko a sérülések ellenére folytatja elnökválasztási kampányát.

(MTI)

Ajánló:

Márciusi elemzés az ukrán belpolitikai helyzetről és Vitrenko szerepéről (angolul).