Peresz szerint Izrael nem tett ígéretet arra, hogy visszaadja a Golán-fennsíkot Szíriának

Simon Peresz volt izraeli miniszterelnök, jelenlegi regionáis fejlesztési miniszter azt nyilatkozta a jeruzsálemi televíziónak, hogy Izrael csak lehetőségként említette a Golán-fennsík visszaadását Szíriának, de erre nem tett konkrét ígéretet.

"Izrael soha nem tett ígéretet arra, hogy csapatait vissszavonja az 1967-es közel-keleti háború előtti határok mögé, és visszaadja Szíriának a Golán-fennsíkot cserébe a Damaszkusszal kötendő békeszerződésért" - jelentette ki Simon Peresz izraeli regionáis fejlesztési miniszter vasárnap a jeruzsálemi rádiónak.

A Nobel-békedíjas Peresz, volt izraeli miniszterelnök azt mondta, hogy Izrael csupán eszmecsere tárgyává tette a kérdést, amely elméleti lehetőségként úgy merült fel: vajon mit kínálna Szíria cserébe az 1967 előtti határok visszaállításáért?

Ehud Barak, a három hónap óta hivatalába lépett jelenlegi izraeli kormányfő korábban úgy fogalmazott, hogy országának fájdalmas engedményeket kell tennie az izraeli-szíriai békéért, az egész Golán-fennsík feladásáról viszont nem beszélt.

Peresz elmondta, hogy az 1967-es határok mögé való visszatérésről Jichák Rabin miniszterelnök folytatott tárgyalásokat Washingtonnal, akit azonban nem hatalmaztak fel arra, hogy erről tájékoztassa Szíriát - írta jeruzsálemi jelentésében a Reuters.

Faruk as-Saraa szíriai külügyminiszter az előző héten az ENSZ-közgyűlés ülésén arra szólította fel Izraelt, hogy erősítse meg: elkötelezte magát a Golán-fennsíkról történő teljes csapatkivonás és az 1967-es háború kitörésekor érvényes határok mögé való visszatérés mellett. Saraa kijelentette: a béketárgyalások csak a Golán-fennsík visszaadásával kezdődhetnek.

(MTI)