A bordeaux-i fellebbviteli bíróság dönt arról, hogy Papon börtönbe vonul-e a másodfokú tárgyalása idején

A Gironde megyei bíróság esküdtszéke hétfőn, többórás tanácskozás után illetéktelennek nyilvánította magát, hogy eldöntse: a 89 éves Maurice Paponnak be kell-e vonulnia a börtönbe, amikor október 21-én elkezdődik ügye másodfokú felülvizsgálata. A kérdés eldöntése így a bordeaux-i fellebbviteli törvényszékre marad.

Papon ügyvédjei az egykori prefektúrai főtitkár korára és többféle betegségére hivatkozva kérték felmentését az általános szabály alól.

Papon az ország náci megszállása idején Gironde megye prefektúrai főtitkára volt, s a megye 1400 zsidó polgárának deportálása kapcsán tavaly tavasszal 10 éves börtönre ítélték az emberiség elleni bűntettben való cinkosság vádjával. Ő az első francia polgár, akit az egykori vichyi közigazgatásból ezen a szinten elítéltek.

A magánvádlók - az áldozatok hozzátartozói - éles hangú nyilatkozatban tiltakoztak az ellen, hogy Papon kedvezményes elbánásban részesüljön, azaz szabadlábon legyen fellebbezési tárgyalása során. Ügyvédjeik azzal érveltek, hogy a vádlott akár meg is szökhet ügye kedvezőtlen alakulásakor.

Az első tárgyalási szakaszban Maurice Papon csak néhány napot töltött börtönben, azután orvosi javaslatra szabadlábon, Bordeaux közelében lakva vett részt naponta a több hónapon át tartó perben.

(MTI)

Ajánló:

Maurice Papon 1998-as pere