A brit mezőgazdasági miniszter bojkottot hirdetett francia termékek ellen

A brit mezőgazdasági miniszter hétfőn személyes bojkottot hirdetett a francia borok és egyéb mezőgazdasági termékek ellen. A bojkottra azért szánta el magát, mert a francia élelmiszer-egészségügyi hatóság ajánlására a párizsi kormány pénteken a brit marhahús behozatali tilalmának fenntartása mellett döntött, annak ellenére, hogy az Európai Unió korábban feloldotta a teljes kiviteli stopot.

A francia szakhatóság indoklása szerint továbbra sem lehet kizárni, hogy a brit marhahús tartalmazza a szivacsos agysorvadással (BSE) járó, szakértők által az emberre is veszélyesnek tartott állatbetegség, a kergemarha-kór kórokozóját. A brit marhaállományban pusztító BSE-járvány miatt az EU három éve teljes exporttilalmat rótt ki a brit marhahúsra és élőmarhára, de az intézkedést szigorú megkötésekkel augusztusban feloldotta.

Nick Brown brit mezőgazdasági miniszter egy agráripari szakkonferencán elmondta: elsősorban nem a kormány, hanem az egyéni fogyasztók dolga a döntés a francia borok és élelmiszerek bojkottjáról, de ő személy szerint mindkét termékfajtát mellőzni fogja. Brown gazdasági protekcionizmusnak nevezte a francai döntést, és közölte: a nemzetközi jog minden eszközét megfontolja a tilalom érvénytelenítése végett.

(MTI)

Ajánló: