Az IRA-ból kivált szakadár csoportok merényleteket terveznek

Az ír rendőrség terroristaellenes egysége szerint az IRA-ból kivált északír szakadár terrorcsoportok nagyszabású akciókat terveznek Nagy-Britanniában. A szakadárokkal, a Valódi IRA csoporttal belharcok is kirobbantak.

Az Ír Gárda tisztjei elmondták: a magát Valódi IRA-nak nevező maroknyi fegyveres csoport a millenniumi ünnepségek csúcspontjára, december-januárra tervezi akcióját, az egyik legzsúfoltabb és legkiemeltebb helyszín, a greenwich-i Millenium Dóm ellen. A gárda, amely a nagypénteki békemegállapodás aláírása óta egyre szorosabb együttműködést folytat az északír rendőrséggel a terrorveszély elhárítására, a hét végén tartóztatta le a Valódi IRA hat feltételezett tagját és bukkant rá bombagyárukra az északír-ír határ déli oldalán.

Az ír terroristaellenes erők is osztják az északír rendőrség vezetőjének, Sir Ronnie Flanagannak a véleményét, miszerint bár az IRA tűzszünete tartós, a békemegállapodás-ellenes szakadár csoportok veszélyt jelentenek. Szerintük azonban nem Észak-Írország békéjét akarják megingatni, inkább az anyaország, Anglia és London ellen terveznek egy-egy látványos merényletet, mivel sem felszereltségük, sem tagjaik száma nem teszi lehetővé, hogy Ulsterben indítsanak széles körű terrorkampányt.

Az IRA Dublinban és más ír városokban is nem kívánatos személyeknek minősítette a Valódi IRA aktivistáit.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)