Folytatódik a szövetségi erők benyomulása Csecsenföldre

Az orosz szövetségi erők hétfőn folytatták benyomulásukat Csecsenföldre. Az orosz hadvezetés nem közölt hivatalos információkat az akcióról. Eközben a orosz kormány a menekültek visszatelepítését tervezi.

Az ORT orosz tévé hétfői híradása szerint a Csecsenföldre vezényelt szövetségi erők folytatták behatolásukat a szakadár észak-kaukázusi köztársaság területére. Az orosz szárazföldi csapatok három ponton már 20-50 kilométer mélységben előrenyomultak. Az önmagát függetlennek tekintő, de nemzetközileg el nem ismert köztársaság északkeleti részén, a dagesztán határ térségében az orosz erők elfoglalták Kargalinszkaja és Roszdinovszkaja falut. A Roszdinovszkaja mellett lezajlott harcokban állítólag meghalt két orosz katona, nyolc pedig megsebesült.

Orosz gyalogsági alakulatok és páncélos egységek a hét végén Csecsenföld mind nagyobb részét vonták ellenőrzésük alá. Hivatalos közlés szerint a szövetségi erők biztonsági zónát alakítanak ki a Csecsen Köztársaságban, hogy megakadályozzák a muszlim lázadók átáramlását a szomszédos területekre.

Ugyanakkor Vladimir Putyin orosz kormányfő elmondta: Borisz Jelcin elnök jováhagyta azt a tervet, mely szerint azokat a menekülteket, akik az orosz bombázás elől Csecsenföldről a szomszédos Ingusföldre mentek visszaköltöztetik a szakadár köztársaság azon részére, amely már a szövetségi erők ellenőrzése alá került. A terv alátámasztja az orosz sajtó jelentéseit, miszerint Moszkva célja Csecsenföld ketté szakítása.

(MTI)

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

Angolul olvashatja a szakadár állam történetét.

Korábban:

(1999. 10. 01.)