Haider fékezheti az EU-bővítést

A Fidesz elgondolkodtatónak tartja, az SZDSZ csalódáskeltőnek az idegenellenes retorikát folytató, Jörg Haider vezette osztrák Szabadságpárt megerősödését. A MIÉP viszont kifejezetten örül a párt sikerének, mivel az néhány nagy kérdésre meglehetősen hasonló válaszokat ad, mint Magyarországon a MIÉP. A szocialisták szintén örülnek, de ők annak, hogy a Viktor Klima vezette szociáldemokrata SPÖ az első helyen végzett.

Örülök a szociáldemokraták jó szereplésének - jelentette ki lapunknak Kovács László, az MSZP elnöke. Az exkülügyminiszter szerint ennyi év kormányzás után nem meglepő és nem is tekinthető komoly kudarcnak az SPÖ kismértékű visszaesése. Kovács biztos benne, hogy a szociáldemokraták levonják a szükséges tanulságokat.

Az MSZP frakcióvezetője Ausztria kormányozhatósága és az ország nemzetközi megítélése miatt tartja aggasztónak a radikális jobboldali Szabadságpárt előretörését. Megnövekedett erejük fékezheti az Európai Unió bővítését, így Magyarország integrációját is - vélekedett Kovács, aki szerint az lenne jó, ha a csak minimális különbséggel a harmadik helyre szorult ÖVP - előzetes álláspontjával ellentétesen - mégis vállalná a szociáldemokratákkal való közös kormányzás folytatását.

Az Osztrák Szabadságpárt előretörése csalódáskeltő - nyilatkozta lapunknak Szent-Iványi István (SZDSZ), a parlament külügyi bizottságának elnöke -, különösen amiatt, hogy a Jörg Haider vezette párt kampányában is idegenellenes, Európai Unió-ellenes és csatlakozásellenes retorikát használt.

A párt szereplése azt a veszélyt is magában hordozza - fogalmazott -, hogy ezáltal Európa-szerte szalonképesebbé válhat a szélsőjobb. A szabad demokrata politikus reményét fejezte ki, hogy olyan koalíció jön létre Ausztriában, amely az eddigi politikai irányvonalat követi, s belpolitikájában mentes lesz az idegenellenességtől, külpolitikájában pedig az elzárkózástól.

Valószínűleg fennmarad az SPÖ-ÖVP koalíciója, ám az EU-csatlakozás szempontjából is elgondolkodtató a jobboldal ilyen arányú előretörése - mondta érdeklődésünkre Simicskó István, a parlament külügyi bizottságának fideszes tagja. Ez semmiképp sem szerencsés.

A Fidesz kabinetirodájának vezetője annak a reményének adott hangot, hogy nem változik a nyugati határainkon túli politikai irányvonal, s a jobb-, illetve balközép kormánypártok egyetértésre tudnak jutni, konszolidálva a helyzetet. Az okokról szólva úgy vélte, Ausztria őrzi a schengeni határokat, sok a külföldi vendégmunkás ezért a velük szemben szított ellenérzés talajra találhat.

A Magyar Igazság és Élet Pártja kifejezetten örül az osztrák Szabadságpárt sikerének - mondta Győri Béla, a MIÉP szóvivője. Nagy érdeklődéssel figyeltük a párt kampányát - fogalmazott -, s úgy véljük: üzenetértéke van a Szabadságpárt szereplésének. Mégpedig az, hogy a szociáldemokrácia elfáradt.

A Haider vezette párt olyan valós problémákkal foglalkozik, mint a globalizáció vagy a nemzetközi migráció, s a MIÉP válaszai ezekre a kérdésekre nagyon hasonlóak. Az időközi választások eddigi eredményei egyébként Magyarországon is azt mutatják, hogy itthon is egyre sikeresebb ez a politika.

Paul Lendvai attól tart, elromlanak a kétoldalú kapcsolatok


Paul Lendvai szerint a vasárnapi osztrák választási eredmény negatív hatással lesz a magyar-osztrák viszonyra, mert megnövekedett a Szabadságpárt súlya.

Az Europäische Rundschau című tekintélyes folyóirat főszerkesztője, az ORF magyar származású volt intendánsa a Magyar Hírlapnak nyilatkozva úgy vélte: a szociáldemokraták történelmi vereségéről, az SPÖ-hegemónia végéről beszélhetünk.

Ezt bizonyítja, hogy az SPÖ-t a Szabadságpárt (FPÖ) munkásság körében megelőzte. Jörg Haider pártjának a külföldiek, az idegen munkaerő és a menedékjoggal való visszaélés elleni kampányára az SPÖ nem tudott válaszolni.

A szociáldemokraták csak a kancellár személyére építették propagandájukat, nem voltak elég agresszívek, és főleg eddigi koalíciós partnerükkel, a Néppárttal veszekedtek.

Az FPÖ ügyesen kihasználta kampányában a külföldiek elleni hangulatot - folytatta Lendvai, aki Haidert a legtehetségesebb, egyben a leggátlástalanabb osztrák politikusnak, showmannek nevezte.
A konzervatív ÖVP Paul Lendvai elemzése szerint a választások titkos győztese. Keveset vesztett, rácáfolt a közvélemény-kutatókra.

A magyar származású újságíró azonban nem hiszi, hogy a 200 ezer még meg nem számlált levélszavazat után a konzervatívok mégis visszavennék a második helyet.

Ami a kormányalakítás lehetőségeit illeti, Lendvai első helyen említette az eddigi koalíció folytatását, de egy nagyon megerősödött Néppárttal, amely akár a pénzügyi tárcát is átveheti.

Elképzelhetőnek nevezte, hogy az ÖVP a Szabadságpárttal áll össze, de egy ÖVP által jelölt kancellár vezetésével, miközben Jörg Haider egyelőre megmarad karintiai kormányzónak. Kérdés, mit szól ehhez az ÖVP megosztott szavazóbázisa. Ezenkívül alakulhat kisebbségi szociáldemokrata, vagy akár kisebbségi ÖVP-kormány is.

"Meg kell várni a levélszavazatok megszámlálását, és nagyon sok múlik majd a köztársasági elnökön, aki a kormányalakítási megbízást kiadja és a kancellárt kinevezi" - mondta.

Az általános radikalizálódás, az EU kibővítését elutasító Szabadságpárt előretörése nem kedvez a magyar-osztrák kapcsolatoknak, akár kormányra kerülnek Haiderék, akár nem - mondta Lendvai, aki szerint ugyanígy romolhatnak Ausztria kapcsolatai többi szomszédjával, és az EU-ba vágyó államokkal.

Varga Gergely

(Magyar Hirlap)

Korábban: