Hazatértek a Sierra Leone-i lázadók

Hazatért vasárnap Freetownba Foday Sankoh, a Sierra Leone-i Forradalmi Egységfront történelmi vezetője és a legutóbbi államcsínyt szervező Johnny Paul Koroma alezredes.

A nyugat-afrikai államban júliusban kötöttek békeszerződést az egymással harcoló felek. Az egyezmény, amely előirányozza a Sierra Leone-i Forradalmi Egységront (RUF) bevonását a központi hatalomba, nyolcéves polgárháborúnak vetett véget. Az ellenségeskedések teljesen romba dönötték az országot és több mint 20 ezer ember életét oltották ki.

Freetownba Foday Sankoh, a Sierra Leone-i RUF történelmi vezetője hazaérkezése után Ahmed Tejan Kabbah elnökkel és a legutóbbi államcsínyt szervező Johnny Paul Koromával rendezett közös sajtóértekezletén azt mondta: részt kíván venni Sierra Leone újjáépítésében és bocsánatot kér az ország népétől az elmúlt évek borzalmai miatt.
Bejelentette, hogy a RUF egyesült a Koroma által irányított Fegyveres Erők Forradalmi Tanácsával (AFRC), és ezzel a béke mellett elkötelezett párt jött létre.
A két szervezet között nézeteltérések támadtak a polgárháborút lezáró egyezmény aláírását követően. Az AFRC úgy vélte, hogy a RUF ki akarja szorítani a politikai életből.

(MTI)