Japánban ellenőriznek minden nukleáris létesítményt

Obucsi Keidzo japán miniszterelnök a tokaimurai atombaleset miatt elrendelte az ország összes olyan létesítményének biztonsági ellenőrzését és biztonsági előírásainak felülvizsgálatát, amelyben nukleáris üzemanyaggal dolgoznak. A baleset hatására megváltozott a japánok többségének véleménye az atomenergia-termelésről, háromnegyedük ugyanis már nem támogatja azt.

Ezen túlmenően a kormányfő kérte tanulmány elkészítését arról, hogy a nukleáris létesítmények vezetői a dolgozók fegyelmezettsége szempontjából hogyan gondoskodnak megszűrésükről. A japán közvélemény ugyanis egyre hangosabban bírálja a központi kormányt, azzal vádolja, hogy nem elég szigorúan ellenőrzi az atomlétesítményeket.

A tokaimurai balesetben sugárfertőzést szenvedett 49 emberből az uránfeldolgozó üzem két munkása még mindig életveszélyben van. Egyes szakértőknek az a véleménye, kevés az esély az életben maradásukra.

A baleset körülményeit vizsgáló szakemberek hétfőre megállapították, hogy az uránfeldolgozó üzem vezetése lazított a központilag kiadott munkabiztonsági előírásokon, de a baleset előtt a munkások még az enyhített előírásokat sem tartották be.

A kormány szóvivője hétfői sajtóértekezletén pedig elismerte, hogy a kormány a baleset után nem intézkedett minden szempontból megfelelően.

A Mainicsi Sinbun napilap hétfői számában ismertetett friss közvélemény-kutatás szerint a szigetország lakóinak háromnegyede nem támogatja a nukleáris energiatermelés fejlesztéséről szóló országos programot.
A telefonos felmérés szerint a japánoknak mindössze 19 százaléka áll ki továbbra is az atomipar fejlesztése mellett. A nők körében csak 12 százalékos a "békés atom" támogatottsága.
A megkérdezettek 38 százaléka alternatív energiaforrások felkutatását tartja szükségesnek, további 31 százalék pedig az iparág biztonságának fokozása érdekében az atomprogram leállítását követeli. Öt százalék az atomenergia-termeléstől való teljes visszalépést sürgeti.

A saját olajkinccsel nem rendelkező Japán az Egyesült Államok és Franciaország után a harmadik helyet foglalja el a világban az atomreaktorok számát tekintve: 51 reaktor működik (az ország villamosenergia-szükségletének 37 százalékát termelik meg), 2010-re pedig a nemzeti atomfejlesztési program keretében további húszat építenének, a jelenlegi 45 millió kilowattóráról 66-70 millióra növelnék összkapacitásukat.

(MTI)

Ajánló:

Ismeri a japán miniszterelnököt? (angolul)

Korábban:

(1999.09.30.)