Nem született megállapodás a palesztinok gázai övezeti úthasználatáról

A Gázai övezetet Ciszjordániával összekötő út megnyitásáról vasárnap este tartott újabb tárgyalási fordulón ismét nem jött létre megállapodás az izraeli és a palesztin küldöttség között, a tárgyaló felek azonban négyórás vitatkozás után megállapodtak, hogy hétfőn tovább folytatják az alkudozást.

Dzsemil Tarifi, a polgári ügyekért felelős palesztin miniszter szerint a felek között továbbra is nagyok a nézetkülönbségek. Az izraeli rádió derűlátó hangvételű hétfői jelentése azonban arról tudósít, hogy haladás történt, s már csak egyetlen kérdés maradt nyitva, nevezetesen: melyik fél joga, hogy kiadja a Gázai övezetet Ciszjordániával (izraeli területen) összekötő út használatára jogosító mágneskártyákat az utazók számára.

Palesztin közlés szerint a vasárnap éjjeli megbeszélésen a palesztinok indítványozták: a mágneskártyák kiadását egy vegyes személyzetű, palesztin-izraeli iroda lássa el, a kártyák érvényességét egy évben szabják meg, s adjanak biztosítékot arra, hogy a "biztonságos átkelés" száz százalékig zavartalan lesz, azaz, "Izraelnek ne legyen joga feltartóztatni vagy letartóztatni az utat használó egyetlen palesztint sem".

A "biztonságos átkelésről" folyó egyezkedések eddigi kudarca dacára Ehud Barak izraeli miniszterelnök Jasszer Arafat palesztin elnök személyes kérését teljesítve engedélyezte, hogy Razi Dzsabali gázai rendőrfőnök hétfőn izraeli területen keresztül, akadályoztatás nélkül juthasson el Ciszjordániába, apja temetésére.

Az izraeli kormányfő döntése mindenképpen gesztusértékű: Dzsabali ugyanis egy 1977-es Izrael-ellenes merénylet feltételezett szervezőjeként szerepel a körözöttek listáján.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(1999.09.04.)