Öcalan menedékjogot kapott Olaszországban

A római polgári bíróság hétfőn megadta a politikai menedékjogot a Törökországban halálra ítélt Abdullah Öcalan számára.

A döntés annak a kérvénynek a nyomán született, amelyet akkor nyújtottak be, amikor a lázadó kurd parancsnok még olasz területen volt. A bírósági határozat persze végrehajthatatlan, hiszen Öcalan jelenleg törökországi börtönben ül, és semmi esélye sincs annak, hogy visszatérhessen olasz földre.

Itáliai ügyvédei - Saracenin kívül Giuliano Pisapia és Arturo Salerni - mégis fontosnak tartották a politikai menedékjog megadását, mert az ösztönzőleg hathat a kurd vezér életének megmentésén több hónapja fáradozó olasz kormányra is.

A bírósági döntést a kormánypárt soraiból is üdvözölték, így Ersilia Salvato, a Baloldali Demokraták (DS) szenátora igazságosnak nevezte. Szerinte az igazságügyi testület legfőbb érdeme az volt, hogy az ellenirányú nyomás ellenére is képes volt megadni a politikai menedékjogot.

A szenátor erőteljes politikai kezdeményezést vár az olasz kormánytól Öcalan életének a megmentése érdekében, hangsúlyozva, hogy megfelelően kell felhasználni a nemzetközi fórumokat a kurd kérdés megoldására.

A zöldek egyes képviselői is sürgették az olasz kormányt, hogy diplomáciai úton érje el a kurd vezér visszatérését Olaszországba.

A Kommunista Ujjáalapítás párt hétfői közleményében az olvasható, hogy Massimo D'Alema kormánya az utolsó pillanatig ellenezte a politikai menedékjog megadását.

(MTI)

Korábban:

(Információk a kurd vezérről.)