A japán nukleáris balesetben megsérült munkásokat hatalmas mennyiségű sugárzás érte

A tokaimurai uránfeldolgozó üzemben történt balesetben a törvény által egy évre megengedett mennyiségnél nagyobb mértékben ért sugárzás hat munkást abból a tizennyolcból, aki megpróbálta megállítani az önfenntartó hasadási láncreakciót. Az üzem egyik hiányossága, hogy nem rendelkezik távirányítással, így a lejátszódó káros folyamatokat távolról nem lehet megállítani.

A 18 munkás a láncreakció beindulásának másnapján, múlt péntek reggel védőöltözetben 2-3 percre megközelítette azt az épületet, amelyben a nukleáris üzemanyagot feldolgozzák. Ekkor érte őket a kritikus mennyiségű sugárzás.

Az atomerőművekben általában gondoskodnak arról, hogy baleset esetén annak folyamatát távirányítással is meg lehessen állítani. Úgy tűnik azonban, hogy ez az üzem nem volt felszerelve az ehhez szükséges berendezésekkel, vagyis ilyen balesetre a JCO nem volt felkészülve - mondták el szakértők.

Az ország atomlétesítményeit felügyelő állami tudományos és technikai hivatal szerint a balesetben a 18 munkáson kívül 49 embert ért sugárzás. Törvény szerint egy embert évente maximum 1 millisievert sugárdózis érhet. Ez alól csak azok a dolgozók kivételek, akik sugárzó anyaggal dolgoznak, az ő esetükben a maximum 50 millisievert.
A JCO belső dokumentumai szerint a legnagyobb sugárdózist elszenvedő munkás az alatt a bizonyos három perc alatt 91 millisievertnyi sugárzást kapott. Öt további munkást 56-73, négyet pedig több mint 40 mSv dózisegyenérték ért.

(MTI)

Ajánló:

Virtuális látogatás Japán atomerőműveiben. (angolul)

Korábban:

(1999.09.30.)