A KFOR felszámolja a koszovói úttorlaszokat

A koszovói nemzetközi békefenntartó erők (KFOR) felszámolták a múlt heti véres merénylet után Kosovo Poljénél emelt úttorlaszokat, hogy helyreállítsák a közlekedést az egyik legfontosabb koszovói útvonalon. Ugyanez fog történni Orahovacban is, ahol még a nyáron állítottak akadályt az albánok, így védve a települést attól, hogy az orosz békefenntartók irányítása alá kerüljön.

Mint Roland Lavoie, a békeerők kanadai szóvivője pristinai sajtóértekezletén elmondta, a KFOR katonái reggel ötkor léptek akcióba a szerbiai tartomány székhelyétől, Pristinától 7 kilométerre délnyugatra fekvő városnál. A komolyabb incidens nélkül lezajlott, másfél órás "hadművelet" idején az úttorlaszoknál 20-30 szerb tartózkodott. A katonák tevékenységének akadályozása miatt néhány személyt rövid időre őrizetbe vettek.

A Pristinából a nyugat-koszovói Pecbe vezető s az egyik legfontosabbnak számító közút Kosovo Polje-i szakaszán a múlt hét közepén emeltek úttorlaszt a szerb lakosok. Ezt tiltakozásul szánták amiatt, hogy nem sokkal korábban egy közeli piacon becsapódó két aknagránát kioltotta két szerb életét, és félszáz társukat megsebesítette.
A helyi albán lakosság néhány nappal később "ellenbarikádokkal" lezárt a szerb negyedhez vezető több utat.

Michael Jackson tábornok, a KFOR leköszönő brit parancsnoka a Beta belgrádi hírügynökségnek kedden elmondta, hogy a békeerők hasonló módon kívánnak eljárni az orahovaci albán blokádnál is.

A közép-koszovói városnál az albán lakosság zárta le a nyáron a bevezető utakat, meggátolandó az orosz békefenntartók helyszínre vezénylését. Az albánok szerb szövetségesnek tekintik az orosz katonákat; állításuk szerint a koszovói háborúban szerb oldalon orosz zsoldosok is harcoltak, és két helyi albánt megöltek.

Jackson a "nagyon jó lenne" szavakkal válaszolt azon kérdésre, hogy az orahovaci blokádot a tábornok távozásáig hátralévő három napban felszámolják-e.

(MTI)

Korábban:

(1999.08.26.)