Aláírták a Gáza-Ciszjordánia útvonal megnyitásáról szóló megállapodást

Izrael és a Palesztin Hatóság kedden aláírta azt a megállapodást, amelynek értelmében megnyitják a Ciszjordánia és a Gáza-övezet között összeköttetést teremtő autóutat a palesztinok közlekedése számára.

A megállapodást Slomo Ben Ami izraeli biztonsági miniszter és Dzsemil Tarifi, a polgári ügyekért felelős palesztin miniszter írta alá egy jeruzsálemi szállodában, miután sikerült rendezni az izraeli területen át vezető útvonal használatával kapcsolatban felmerült biztonsági kérdéseket.

Slomo Ben Ami az aláírást követő sajtóértekezleten elmondta: Izrael ragaszkodott hozzá, hogy a palesztinok elismerjék szuverenitását az út felett. A megnyitás elől az utolsó akadályt azzal a kompromisszummal sikerült elhárítani, miszerint a palesztinoknak a Palesztin Hatóságtól kell kérvényezniük az átkelésre jogosító, névre szóló mágneskártyát, de végső soron az izraeli hatóságok dönthetik majd el, hogy ki teheti meg a személygépkocsis vagy autóbuszos utazást.

Az úgynevezett "biztonságos átkelést" egy már létező, 44 kilométer hosszú autóúton teszik lehetővé a palesztinok számára. Az út - amelyet a szeptember 5-i Sarm es-Sejk-i megállapodás értelmében már vasárnap meg kellett volna nyitni - a Gáza övezet északi részén lévő erezi átkelőhelyet köti össze a ciszjordániai Hebron mellett található Tarkumija településsel.

Az izraeli biztonsági miniszter kijelentése szerint a megállapodásból eredő technikai változtatások miatt az utat csak egy vagy két héten belül nyitják meg a palesztin forgalom előtt.

A megállapodás helyszínéül szolgáló jeruzsálemi szálloda előtt két izraeli csoport is - egymással feleselve - tüntetett. A Nők Zöldben elnevezésű jobboldali szervezet tucatnyi aktivistája "Terroristáknak nincs biztonságos átkelés" feliratú transzparenst emelt a magasba. A Békét Most mozgalom maroknyi csoportjának plakátján "Biztonságos átkelés a békéhez" felirat volt olvasható.

Egy második utat január végéig kell megnyitnia Izraelnek a Gáza övezet és Ciszjordánia északi része között.

(MTI)

Ajánló:

(Angol nyelven.)

Korábban:

(1999. október 4.)