Feloldották Meciar titoktartási kötelezettségét

Vladimír Mitro, a szlovák titkosszolgálat igazgatója eleget tett a rendőrség kérelmének, és feloldotta titoktartási kötelezettsége alól Vladimír Meciart, akit az egykori államfő, Michal Kovác fiának elhurcolásával kapcsolatosan akarnak kihallgatni. Meciar azonban nem hajlandó vallani, és ha elővezetik, éhségsztrájba kezd. Mint mondta: hívei is követni fogják.

Kovác fiának elhurcolását minden jel szerint az akkori titkosszolgálat igazgatója, a Meciarhoz igen közel álló Ivan Lexa szervezte meg és hajtatta végre a titkosszolgálat embereivel, azért, hogy lejárassák a Meciarral szemben álló Michal Kovácot, akinek fia ellen csalás ügyében nyomoznak a német hatóságok. Lexa ellen most eljárás folyik, és Meciart azért akarják kihallgatni, mert okkal feltételezhető, hogy miniszterelnökként tudott Lexa tervéről, mi több, elképzelhető, hogy az akció szellemi atyja maga Meciar volt Ezt Lexa egykori helyettese, a szintén vizsgálat alatt álló Jaroslav Svechota elhárítási főnök mondta.

Várható, hogy Meciart rövidesen beidézik. Ha nem megy el, akkor elővezetik, vagy ötvenezer koronás pénzbírságot rónak ki rá. Ha elővezetik, orvosi felügyelet mellett éhezni fog, és mint jelezte: követői lesznek, ami mozgolódásokat indíthat el. Meciar nyilván abban bízik, hogy az éhségsztrájkjával rokonszenvezők tömegeit tudja majd mozgósítani és országos hisztériahullámot tud gerjeszteni a jelenlegi kormánykoalíció ellen. Meciar, a jogász exminiszterelnök éppen a politikai értékítéletét veszíti el, amikor azt hirdeti, hogy ellene szegül a rendőri kihallgatásnak - mutattak rá a kedden megjelent lapok.

Kedden a Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) bejelentette: a Meciar kihallgatását célzó törekvések alkotmányellenesek, ezért a HZDS nagygyűléseket szervez, de azt még nem tudja, hogy a 22 naposra tervezett éhségsztrájk valóban 22 napig tart-e majd, vagy a végsőkig elhúzódik.

Ajánló:

(angolul)