Feszült hangulat előzi meg Belgiumban a szlovák romák kiutasítását

A belga kormány egy hete úgy döntött, hogy közel ötszáz, az elmúlt hónapokban érkezett szlovák romát visszaküld hazájukba. Az első kilencven ember kedden este elindul Szlovákiába. A kormány arról is határozott, hogy hamarosan parlamenti küldöttséget küld Pozsonyba és Kassára a helyzet megvitatására.

A kormánydöntést az utóbbi napokban egyre hevesebb támadások érték, érdekvédők és pártok a jelenleginél egyértelműbb szabályozást, a rászorulók humánusabb védelmét, az erőszak mellőzését követelték. Az intézkedés ugyanakkor első gyakorlati példája az új belga menekültpolitikának, amelynek lényege a befogadási eljárások nagyfokú egyszerűsítése és a kiutasítások határozottabb kezelése.

Guy Verhofstadt kormányfő egyik választási ígérete volt a menekültpolitika átalakítása. Az új politika az emberiesség és a határozottság jelszavaira összpontosul. Első számú célja, hogy segítsen a hatalmas mennyiségű menekültkérelem gyors elbírálásában.

1988 óta 175 ezren folyamodtak menekültstátusért Belgiumban, csak az idén eddig 19 758-an. Ezek 65 százaléka ma már kelet-európai. Az országban már több mint 6 ezer honosított roma él.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(1999.09.28.)