Javier Solana az EU kül- és biztonságpolitikai képviselője lesz

Javier Solana, négyéves NATO-főtitkári megbízatása lejárta előtt néhány héttel megválik tisztségétől, és az Európai Unió első kül- és biztonságpolitikai képviselője lesz. Mindkét szerepkörében kulcsfontosságú pozíciót tölt be a kelet-európai országok csatlakozásában.

Solana diplomás fizikaprofesszor, aki a hetvenes-nyolcvanas években részt vett a spanyol pacifista mozgalomban: noha akkor még NATO-ellenes nézeteket vallott, kezdettől fogva lelkes híve volt az európai integrációnak.

1964-ben év csatlakozott a spanyol szocialista párthoz. Felipe González kormányában előbb kulturális miniszter volt, majd a kormány szóvivője lett, később az oktatási és tudományügyi tárcát vezette, végül 1992 júniusától a spanyol diplomácia vezetője lett.

1995 decemberében került a NATO főtitkári posztjára, a belga Willy Claes helyére. A NATO élén Javier Solanának nem kisebb feladata volt, mint segíteni megtalálni az észak-atlanti szövetség új helyét és szerepét a kétpólusú nemzetközi rendből, a hidegháborúból kibotorkáló világban. Ennek egyik eszköze a NATO keleti bővítése volt. Főtitkársága alatt kezdte meg a NATO első békefenntartó küldetését Boszniában, ebben az időszakban helyezték új alapokra a NATO és Oroszország kapcsolatait, és vívta meg a szövetség első éles és teljes körű hadműveletét, a koszovói rendezés érdekeit szolgáló Szövetséges Erő hadműveletet.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(1999. 09. 07.)