Kína kémműholdon figyeli az amerikai hadsereg mozgását

Kína tizenhét olyan kémműholddal rendelkezik, amelyek állandóan figyelik az amerikai hadsereg mozgását, és készen állnak, hogy beavatkozzanak egy tajvani konfliktus esetén. A hírt közlő szecsuáni ifjúsági napilap szerint Kína arra is képes, hogy lézerrel tönkretegye az amerikai kémműholdakat.

A hírt közlő szecsuáni ifjúsági napilap egy katonai szakértőt idéz, aki szerint Kína a kémműholdak segítségével nagyon gyorsan meghatározhatja az amerikai repülőgép-hordozók számát és elhelyezkedését, ha Washington úgy dönt: hajókat küld Tajvan térségébe, ahogy azt 1996-ban is tette.
A szakértő azt is elmondta, hogy most már nemcsak az Egyesült Államok, hanem Kína is képes lézersugár segítségével tönkretenni a kémműholdak bizonyos optikai alkatrészeit.

A távol-keleti ország 1997 végén negyven hazai gyártmányú műholddal rendelkezett: ebből tizenhét volt kémműhold, nyolc meteorológiai, három telekommunikációs és tizenkettő pedig tudományos feladatokat lát el.

Tajvan és Kína között feszült a viszony, ugyanis a tajvani elnök Li Teng-huj júliusban kijelentette, hogy a két országnak külön kellene válnia, ez pedig nagyon felbőszítette a pekingi vezetést. Kína ezért bejelentette, hogy támadást intéz Amerika-barát ''testvére '' ellen, ha az deklarálná függetlenségét.

(MTI)

Ajánló:

A tajvani elnök beszédei és életrajza. (angolul)

Korábban:

(1999.07.21.)