Kormányalakítási dilemma Ausztriában

Ki kivel - ez lehet a legfontosabb kérdés Ausztriában a vasárnapi választások után. A szociáldemokraták évtizedek óta nem szerepeltek ilyen gyengén, a néppárt ellenzéki szerepre készül, az előretörő, Haider vezette Szabadságpártot nem tartja szalonképesnek a politikai elit egyik tagja sem.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt 34, a jobboldali Szabadságpárt 27,2 , az Osztrák Néppárt 26,9, a Zöldek pártja 7,1 százalékot szerzett a vasárnapi ausztriai választásokon.

A győztes szociáldemokraták a legutóbbi választásokhoz képest 5 százalékkal kevesebb voksot kaptak. Jörg Haider Szabadságpártja viszont 6 százalékkal növelte szavazatainak számát.

Az idegengyűlölőnek tartott Szabadságpárt vezére azt hangsúlyozta, hogy személy szerint bármely párttal hajlandó együttműködni, s ha úgy adódik, kész a kormányzati felelősség vállalására is.

Az Osztrák Néppárt egyelőre tartja magát ígéretéhez, hogy ellenzékbe vonul, amennyiben harmadik lesz a levélben leadott szavazatok megszámolása után is. Ha viszont bejön a második hely, akkor szó lehet a Haider féle Szabadságpárttal való koalícióról is - mondta a párt főtitkára.

(RTL KLUB)