Megkezdték a helyi romaközösséget elválasztó fal építését egy csehországi faluban

Az észak-csehországi Ústí nad Labem polgármesteri hivatala hétfőn megkezdte annak a falnak a felépítését, amely a város egyik külső negyedében elválasztaná a családi házak lakóit a romák lakta panelházaktól. A munkások hétfőn reggel váratlanul lebontották az utcán eddig is meglévő vaskerítést, majd megkezdték a fal alapjainak kiásását. A falnak október végéig kell elkészülnie.

A családi házak lakói szerint a romák állandóan garázdálkodnak, rendetlenséget csinálnak a környéken, és esténként, éjjelenként zajosak, ezzel zavarják a szomszédaikat. A polgármesteri hivatal két évvel ezelőtt ezért úgy döntött, hogy a feleket négy méter magas betonfallal keríti el egymástól.

A fal éles belpolitikai vita tárgya lett, és felépítését a romák, az emberi jogokat védő szervezetek és számos politikus, köztük Václav Havel államfő is ellenzi. Azzal érvelnek, hogy a tervezett intézkedés rasszista, amelynek célja a helyi romák gettósítása.

A város vezetése visszautasította a vádakat. Kijelentették: pusztán a rend kedvéért kell a fal, és szó sincs rasszizmusról. Ugyanakkor engedett a bírálatoknak is: a fal magasságát négy méterről nem egész kettőre csökkentette, és az átjárhatatlannak tervezett beton helyett pedig előregyártott elemekből lesz, amelyen három zárható ajtó is lesz.

(MTI)

Ajánló:

A romák jogait védő szervezet elektronikus oldala. (angolul)

Korábban:

(1999. 08. 31.)