Mubarak letette hivatali esküjét

Hoszni Mubarak egyiptomi államfő kedden az ország parlamentje előtt letette hivatali esküjét, és ezzel megkezdte negyedik, hat évre szóló elnöki mandátumát. A szeptemberi elnökválasztáson Mubarak volt az egyetlen jelölt, és a választók több mint kilencven százaléka voksolt rá.

A posztján népszavazással megerősített Mubarak a gazdasági fejlődést és a munkahelyteremtést tekinti elsődleges feladatának. A beiktatott elnök elmondta: jelentős változások várhatók a kormányban.

A szokásoknak megfelelően Kamal Ahmed Ganzuri miniszterelnök még kedden benyújtja kabinetjének lemondását, hogy az államfő kinevezhesse az új kormányt. Az egyiptomi sajtó úgy tudja, hogy Ganzurinak - a tevékenységét ért kritikák miatt - csökkent az esélye a miniszterelnöki poszt elnyerésére.

A 71 éves Mubarak 1981 októberében került hatalomra, miután iszlám radikálisok meggyilkolták Anvar Szadat elnököt, aki mellett 1975-től alelnökként dolgozott.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(1999. 09. 27.)