A csecsen elnök a NATO segítségét kérte az észak-kaukázusi válság megoldásához

Aszlan Maszhadov arra kéri az észak-atlanti katonai szövetség új főtitkárát, George Robertsont, hogy a NATO járjon közben a Csecsen Köztársaság és Oroszország közötti kapcsolatok rendezése érdekében. Az elnök szerint a csecsen kérdésnek csakis politikai megoldása lehetséges, s Groznij a hadiállapot meghirdetése ellenére kész bármikor felújítani a párbeszédet Moszkvával.

A csecsen elnök szeretné, ha a NATO a nemzetközi jog és az általa megteremtett új világrend kereteiben járna el a közvetítés során.

Az orosz kormány ugyanakkor csütörtökön határozottan visszautasította az EU-trojka moszkvai közvetítési kezdeményezését, és bárminemű nemzetközi közbenjárás szükségességét.

A csecsen elnök a Kommerszant Daily című moszkvai napilap pénteki számában megjelent interjújában úgy vélte, hogy a nekilendült orosz hadigépezet megállítása nehéz feladat, s ezért kevés esélye van az orosz-csecsen tárgyalásoknak.

Nincs kétsége viszont afelől, hogy az új csecsen háború ismét összeomlással és szégyennel végződik Oroszország számára. Véleménye szerint egy népet nem lehet legyőzni. Az elnök úgy gondolja a Kreml részben meg is érti ezt, ezért igyekszik megosztani a csecsen társadalmat, belviszályt szít, támogatja az árnyékparlamentet, "szánalmas bábjaival" együtt.

'' Amennyiben a jelenlegi csecsen hatalom illegitim - mint azt Vlagyimir Putyin orosz kormányfő állítja -, akkor hogyan kell értelmezni az orosz és a csecsen elnökök által 1997 májusában aláírt szerződést? S csak megjegyzem, elnökké választásom alkalmából Borisz Jelcin orosz államfő gratulált nekem '' - mondta Maszhadov. Az elnök megemlítette, hogy az EBESZ felügyelte a választásokat, s a szavazást a nemzetközi közvélemény demokratikusnak és törvényesnek ismerte el.

Maszhadov beszámolója szerint a csecsen erők két hete elkeseredett harcokat vívnak az északi területeken a betolakodókkal, s eddig 20 halottat és 40 sebesültet vesztettek.
Az orosz veszteségek elérik a száz főt halottakban és sebesültekben. A csecsen fegyveresek 16 páncélost lőttek ki, továbbá egy tankot és két páncélozott harcjárművet zsákmányoltak. Az elmúlt egy hónapban 450 polgári lakos vesztette életét az orosz légicsapások következtében.
Oroszország a békemegállapodásokat felrúgva igazi háborút indított Csecsenföld ellen - jelentette ki Maszhadov.

A Moszkvában felélesztett - 1996-ig működött - csecsen árnyékparlament által létrehozott "államtanács" elnöke pénteken úgy nyilatkozott, hogy máris átvették a köztársaság irányítását, s fokozatosan létrehozzák az államhatalmi szerveket. A 35 esztendős Malik Szajdullajev - aki szerencsejátékok szervezésében szerzett komoly vagyont az utóbbi években az orosz fővárosban - jelezte, hogy Doku Zavgajev Moszkva-párti csecsen vezetőt (jelenleg tanzániai orosz nagykövet) is szívesen látnák az új köztársasági vezetésben.

(MTI)

Ajánló:

A leendő NATO-főtitkár életrajza.

Korábban:

(1999.10.07.)