Az ENSZ segítségével térhetnek haza a Timor-félsziget nyugati részére menekült keletiek

Nyugat-Timorról megérkezett pénteken Dilibe az első, ENSZ által bérelt repülőgép, amely az indonéz-barát milicisták elől elmenekülteket szállított vissza a sziget keleti felére. A nemzetközi békefenntartók kelet-timori parancsnoka eközben újra felszólította a függetlenségpárti Falintil gerillacsoportot, hogy tegyék le fegyvereiket.

Fernando del Mundo, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője elmondta, hogy a Kupangból indult gép fedélzetén tizenöt család 94 tagja érkezett haza, a főbiztosság több tisztviselőjének kíséretében. Indonéz források szerint mintegy 250 ezer ember – a lakosság csaknem harmada - menekült Kelet-Timorról a sziget nyugati részére az augusztus 30-i függetlenségi népszavazást követő erőszakhullám elől.

Korábban azonban olyan hírek kaptak szárnyra, hogy az indonéz hatóságok nem engedik haza nyugatról a kelet-timoriakat.

A Kelet-Timoron állomásozó ENSZ-békeerő (Interfet) parancsnoka pénteken levelet küldött az indonéz hadsereg parancsnokságának, és abban négy katonatiszt kiadását kérte. A katonákat egy szeptemberben Diliben meggyilkolt holland újságíró halálának körülményeiről hallgatnák ki.
Mint az Interfet szóvivője újságíróknak megjegyezte, Peter Cosgrove vezérőrnagynak, az ENSZ-erő parancsnokának egy korábbi, hasonló tartalmú levelére az indonéz vezetés nem válaszolt.

A szóvivő, Mark Kelly ezredes azt is közölte, hogy Cosgrove pénteken találkozik Taur Matan Ruakkal, a kelet-timori függetlenségpárti gerillacsoport, a Falintil vezetőjével, akit fegyvereik beszolgáltatására akar sürgetni. Taur Matan Ruak nem hajlandó átadni a fegyvereket, amíg az összes indonéz katona nem távozik a szigetfélről.

John Moore ausztrál védelmi miniszter pénteken azt közölte, hogy a kelet-timori békeerő két héten belül eléri teljes tervezett létszámát. Mint mondta, a többnemzetiségű erő jelenleg 5000-nél valamivel kevesebb katonából áll, összlétszáma pedig 7500 fős lesz, és az eddig főleg ausztrálokból, új-zélandiakból és britekből álló egységek más országok katonáival kiegészülve "igazi ENSZ-erővé" válnak.

A Kelet-Timortól északra fekvő, kelet-indonéziai Maluku tartományban a hét folyamán legkevesebb 27 ember halt meg keresztények és muzulmánok véres összecsapásaiban. Ambonban, a tartományi székhelyen pénteken is folytatódtak az összetűzések. Idén több mint 600-an váltak a vallási eredetű zavargások áldozataivá Malukuban.

(MTI)

Ajánló:

A pusztítás és az erőszak áldozatain segíthet, ha erre jár. (angolul)

Korábban:

(1999.10.03.)