Az indiai legfelsőbb bíróság is halálra ítélte a Gandhi merényletében résztvevők egy csoportját

Az indiai legfelsőbb bíróság elutasította annak a négy halálra ítélt személynek a fellebbezését, akiket azzal vádolnak, hogy részt vettek a Radzsiv Gandhi néhai miniszterelnök elleni merényletben. A vádlottak már csak elnöki kegyelemért folyamodhatnak.

Az indiai politikust - aki akkoriban az ellenzék vezetője volt - 1991-ben egy tamil öngyilkos nő ölte meg pokolgéppel, egy választási gyűlésen a dél-ázsiai ország Tamilnádu államában.

1987-ben, amikor még a hatalmas ország kormányfője volt, Gandhi segíteni próbált a Srí Lanka-i kormánynak az ottani tamil kisebbség fegyveres alakulatainak lefegyverzésében.
Újdelhiben arra következtettek, és mind a mai napig azt gyanítják, hogy a merénylet értelmi szerzője a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) nevű Srí Lanka-i gerillaszervezet volt, noha az LTTE következesen tagadja a vádat.

Összesen 41 személy ellen emeltek vádat az 1992-ben elkezdett büntetőperben. Hármat előbb halálra ítéltek, majd átváltoztatták büntetésüket életfogytiglani börtönbüntetésre. A többi vádlottat hosszabb-rövidebb börtönbüntetésre ítélték, illetve olyanok is vannak, akiknek ügyében máig nem született meg a végleges ítélet.

(MTI)

Ajánló:

Cikkek a világ különböző sajtóiból. (angolul)