Az USA nem minősíti tovább terrorista szervezetnek a DFLP-t

Az Egyesült Államok a terroristaként nyilvántartott külföldi csoportok és szervezetek listájának legutóbbi felülvizsgálata után már nem említette a Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért (DFLP) nevű szervezetet.

Ennek az az oka, hogy Washington méltányolja a Najef Havatme vezette szervezet hajlandóságát az Izraellel való megbékélési folyamatban való részvételre.
Felkerült viszont a listára a két évvel ezelőtti felülvizsgálatkor még ismeretlen Al-Kaida, a tavaly nyári afrikai követségrobbantások értelmi szerzőjének tartott Oszama bin Laden szervezete.
Az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) a köztes "megfigyelés alatt álló szervezet" kategóriába került. Levették a listáról a kambodzsai vörös khmereket, mivel szervezeti keretük megszűnt. Ugyancsak elenyésztek az amerikai hatóságok szerint a Manuel Rodriguez Ellenállók Hazafias Frontja nevű chilei csoport által korábban megtestesített veszélyek.

A terrorista szervezetek listáján jelenleg 28 csoportosulás található. Ezek közül hat palesztinokat tömörít, hét további csoport a szélsőséges iszlám talaján áll, négy dél-amerikai, kettő-kettő zsidó, görög, japán, illetve törökországi. A fennmaradó három a baszk ETA, a Srí Lanka-i Tamil Tigrisek, valamint az iráni Mudzsahedin Halk, amely azért említendő elkülönítve a szélsőséges muzulmán csoportoktól, mert ez volt az egyetlen, amely - sikertelenül - amerikai bíróság előtt megkísérelte elérni, hogy levegyék a listáról.

(MTI)