Bagdadban cáfolják, hogy az iraki lakosság védelméért betonbombákat használnának az amerikaiak

Bagdad hazugságnak minősítette azt az amerikai közlést, miszerint az Irak számára kijelölt északi repülési tilalmi övezet tiszteletben tartásának ellenőrzésére felszálló amerikai járőröző gépek betonbombákat vetnek be a polgári lakosság megkímélése érdekében.

Az iraki hadsereg egyik szóvivője szerint az amerikai vezetők ezzel az állítással sem tudják kivédeni az iraki nép ellen elkövetett szégyenletes bűncselekmények miatti nemzetközi felháborodást.

A The New York Times című napilap csütörtöki számában azt írta, hogy a robbanótöltet helyett betontömböt tartalmazó bomba – ha pontosan célba talál - tökéletesen elég a földi radarberendezés vagy a rakétaüteg szétzúzásához. Ugyanakkor sokkal kevesebb "járulékos kárt" okoz: nem repülnek olyan messzire a repeszek és a törmelékdarabok, a pusztító hatás behatároltabb területre korlátozódik.

Az Egyesült Államok éppen azért döntött az ilyen bombák használata mellett, hogy a polgári lakosság lehetőség szerinti megkímélése révén csökkentse az Irak ellen folyó, alacsony intenzitású légi hadjárat negatív nemzetközi visszhangját.

Hivatalos bagdadi statisztikák szerint tavaly december óta 187 polgári személy vesztette életét az amerikai és brit gépek bombázásaiban. A sebesültek száma 494.

Washingtoni vélemény szerint a légi járőrözés nem a további pusztítások céljával folyik, hanem arról van szó, hogy az Irak északi, valamint déli része fölötti légtérre az angolszász szövetségesek által előírt iraki repülési tilalom betartását ellenőrzik az amerikai és a brit gépek, de az iraki légvédelem rendszeresen támadja e gépeket, azok pedig válaszcsapásokat mérnek a földi célpontokra.

(MTI)

Ajánló:

A New York Times cikke. (angolul)

Korábban:

(1999.10.07.)