Értesítés nélkül toloncolták ki a szlovák romákat az országból

A belga Esélyegyenlőségi Központ (CEC) szerint a helyi hatóságok becsapták a hét elején az országból kiutasított szlovák romákat, mert nem tudatták velük előre, hogy távozniuk kell. Az emberi jogi szervezet jelentésében azt állítja: a hazaküldésre berendelt romák azt hitték, azért kell megjelenniük a hatóság előtt, hogy menekültkérelmükkel kapcsolatos kérdésekre válaszoljanak.

A szervezet Antoine Duquesne belügyminiszterhez is eljuttatta jelentését, amelyben a Genfből kiutasított szlovákokkal szembeni bánásmódot feszegeti. A jelentés szerint a megjelent férfiak gyermekeit az iskolákból, feleségüket otthonukból hurcolták a férjekhez, majd csak egy-egy családtagot engedtek haza összecsomagolni.

A szlovák romák belgiumi kiutasítása széles körű tiltakozást váltott ki, még a strasbourgi emberi jogi bíróság is foglalkozott ügyükkel. Beleremegett a nyár közepén alakult liberális-szocialista-zöld koalíció is, mert a szabadelvű kormánypártok igen határozott eljárását túl szigorúnak vélték egyes koalíciós partnerek, elsősorban a környezetvédők.

Pénteki sajtóértesülések szerint a kedden hazautaztatott romák azon fáradoznak, hogy mielőbb visszatérjenek Belgiumba, ahol már megkezdték egzisztenciájuk megteremtését, jóllehet letelepedési engedéllyel nem rendelkeztek.

Az ügynek komoly külpolitikai hatása is volt. A szlovák kormány hivatalos képviselői jártak közben Brüsszelnél a romákkal szembeni minél kíméletesebb bánásmód érdekében, és belga parlamenti küldöttség utazik Pozsonyba és Kassára, hogy felvilágosításokat cseréljen az ottani hatóságokkal.

(MTI)

Ajánló:

A jogvédő szervezet honlapja. (angolul)

Korábban:

(1999.10.05.)