Ismét halálos áldozatokat követelt a kurd-török viszály

36 gerilla és egy kormánykatona halálát követelő, több fegyveres összecsapás zajlott le Törökország délkeleti részén a betiltott Kurd Munkáspárt (PKK) gerillái és az őket üldöző török hadsereg alakulatai között. Korábban a szervezet halálraítélt vezetője már felszólította embereit, hogy tegyék le fegyvereiket.

A PKK, amely 1984-ben indított háborút az önálló Kurdisztán megteremtéséért, a közelmúltban stratégiaváltást jelentett be: lemond a fegyveres harcról, és törvényes, demokratikus pártként akar küzdeni a kurdok kulturális jogainak biztosításáért.
A PKK megbékélési szándékáról beszél a párt letartóztatott vezére, Abdullah Öcalan is, akinek bírósági tárgyalását csütörtökön két héttel elhalasztották. A főügyészség hazaárulásért és szakadár tevékenységért a halálos ítélet kimondását kéri Öcalanra.

Ankarai adatok szerint a PKK-nak a török hatóságok elleni fegyveres harca az elmúlt 15 évben 32 ezer emberéletet követelt.

A PKK-lázadók Öcalan felhívására Törökország területének elhagyását tervezik. Törökország mindazonáltal nem hisz a PKK békülékenységében, a vezetés nem hajlandó a terroristákkal szóba állni. Ankara a PKK-propaganda részének tekinti azt a kurd ígéretet is, amely szerint a török politikai és jogi reformok előrehaladtával az összes PKK-harcos megadja majd magát.

Török alakulatok az előző hetekben kurd lázadók után kutatva Irak területén végeztek tisztogató hadműveletet.

(MTI)

Ajánló:

A gerillavezér életrajza. (angolul)

Korábban:

(1999.10.07.)