Választási csalás miatt visszalépett a novemberi tádzsikisztáni elnökválasztás három ellenzéki jelöltje

A november 6-án megtartandó tadzsik elnökválasztás három ellenzéki jelöltje azért lépett vissza, mert szerintük a helyi hatóságok gátolják őket kampányuk folytatásában. Visszalépésükkel a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságban a jelenlegi elnök Emomali Rahmonov maradt az egyetlen elnökjelölt, aki így második államfői megbízatását kaphatja meg.

Davlat Uszmon, a Tádzsikisztáni Iszlám Párt jelöltje, a jelenlegi kormány gazdasági és külgazdaségi minisztere, Szultan Kuvatov, a Tádzsikisztáni Demokrata Párt és Szajfidin Turajev, a Tadzsikisztáni Igazság és Haladás nevű párt képviselője azt állítja, hogy a helyi hatóságok gátolták őket az induláshoz szükséges jelölőcédulák gyűjtésében.

Az országos választási bizottság a szerdát jelölte meg a jelöltenkénti 145 ezer támogató megszerzésére szánt időszak befejezéseként, és nem volt hajlandó meghosszabbítani az időtartamot.

A három visszalépett elnökjelölt kifogásolta azt is, hogy a tömegtájékoztatási eszközök a jelenlegi államfő Emomali Rahmonovnak kedveznek, őket pedig háttérbe szorítják.

A három politikus döntéséről tájékoztatta az országos választási bizottságot, Kofi Annant, az ENSZ főtitkárát és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet.

A tádzsikisztáni megbékélés elősegítésének támogatása létrehozott összekötő csoport tagja - Oroszország, Kirgizisztán, Kazahsztán, Üzbegisztán, Afganisztán és Irán - aggodalmát fejezte ki az esettel kapcsolatban , és felszólította a dusanbei hatóságokat, hogy biztosítsák a szabad választások lebonyolításának a feltételeit.

(MTI)

Ajánló:

Információk az országról. (angolul)