A CIA is vizsgálja a New York-i agyvelőgyulladás okát

Az amerikai Központi Hírszerző Hivatal, a CIA is vizsgálja, mi okozza New York környékén az agyhártyagyulladsást - írta a New Yorker című amerikai hetilap. A CIA szerint lehetséges, hogy terrorakcióról van szó. A nyugat-nílusihoz hasonló vírusmár négy embert megölt és 33-at megfertőzött.

New York polgármestere augusztusban rovarirtást rendelt el, miután felfedezték, hogy az agyvelőgyulladást okozó vírust szúnyogok terjesztik. Az atlantai Járványelhárítási Központ (CDC) szerint ez a vírus először fordul elő az amerikai földrészen és Nyugat-Európában.

A New Yorker című amerikai hetilap szerint a vírus útvonala fölkeltette a CIA gyanúját. Számos szakértőben fölmerült a kérdés: hogyan juthatott át az Afrika északi és keleti vidékén, valamint Ázsiában honos nyugat-nílusi vírus a nyugati féltekére, azon belül is az Egyesült Államokba. Tekintélyes biológiaifegyver-szakértők felhívták a figyelmet egy jelentésre, amely szerint egy magát iráni dezertőrnek valló személy áprilisban azt mondta: Szaddám Huszein biológiai fegyvert készít a nyugat-nílusi vírusból - írta a magazin.

A CDC 1985-ben küldött egy vírustörzset az iraki kutatóknak. Ugyanebben az időszakban a francia Rhone Pulenc gyógyszergyártó cég szintén francia leányvállalata üzemet épített az iraki al-Manalban, és kiképezte a helyi személyzetet. Az Öböl-háború idején az amerikai vezetésű nemzetközi erő lerombolta ugyan az üzem épületeit, de a kutatóközpont épen maradt.

A CDC egyik tisztségviselője azt mondta: nem aggódik, mert a nyugat-nílusi vírus nem veszedelmes biológiai fegyver, mivel az embereknek csak törpe kisebbségére ártalmas.

A haditengerészeti tárca egyik vezetője szerint ha föl is merül a terrorizmus gyanúja, nagyon nehéz lenne bizonyítani, igaz, kizárni is.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(1999. 09. 10.)