A jelenlegi miniszterelnök alakít új kormányt Indiában

Indiában ismét Atal Behari Vadzspaji alakíthat kormányt. Az utóbbi négy év alatt ez lesz már a hatodik szövetségi kormány. Vadzspajinak szerdán kell letennie az esküt.

Atal Behari Vadzspaji

Fotó: Kamal Kishore
Az eddigi kormányfő, Atal Behari Vadzspaji hétfőn az újdelhi elnöki palotában újságírók előtt bejelentette, hogy a köztársasági elnök őt kérte föl az új kormány megalakítására.
Az államfő, Kocseril Raman Narajanan ezt megelőzően fogadta az egy héttel ezelőtt befejeződött választásokon győztes koalíció, a Nemzeti Demokratikus Szövetség (NDA) vezetőit. Az NDA vezető ereje a Vadzspaji irányította hindu nacionalista Indiai Néppárt (BJP), a szövetségnek összesen 22 párt a tagja.

Vadzspaji közölte az államfővel, hogy a koalíció bírja a parlamenti alsóház - a lok szabha - abszolút többségének támogatását.
Az 545 képviselői helyből 274-et birtokolnak, de a 29 képviselővel a parlamentben jelen lévő Telugu Desam párt ígérete szerint kívülről támogatja őket. A koalíció kérte a Telugu Desamot, hogy lépjen be, de eddig nem volt hajlandó.

A szeptember és október folyamán megtartott választásokon a koalíció mögött jóval lemaradva végzett a második helyen a Sonia Gandhi vezette Indiai Nemzeti Kongresszus. Azóta, hogy India 52 évvel ezelőtt elnyerte függetlenségét, a Kongresszus párt soha nem szenvedett el ekkora vereséget, mint most.

(MTI)

Ajánló:

Az indiai kormányfő életrajza. (angolul)

Korábban:

(1999.10.07.)