A kelet-timori békefenntartók és az indonéz hadsereg egymást vádolják a vasárnapi lövöldözésért

A kelet-timori nemzetközi béketeremtő erő (INTERFET) hétfőn a Jakarta-barát milicistákat vádolta azzal, hogy ők kezdtek tüzelni vasárnap az INTERFET és az indonéz csapatok között a timori határon lezajlott összecsapásban. Eközben Canberrában John Howard ausztrál miniszterelnök azonnali tárgyalásokat sürgetett az indonéz hatóságokkal a jövőbeni határincidensek megelőzése érdekében.

Mintegy negyven ausztrál katonára nyitottak tüzet a milicisták vasárnap – közölte Mark Kelly ezredes, az INTERFET szóvivője Diliben tartott sajtóértekezletén. Hozzátette: a béketeremtők
visszalőttek, és két embert megsebesítettek, de az incidensben senki sem halt meg.

A béketeremtő erő tagadja az indonéz hadsereg vádjait, amelyek szerint az INTERFET egyik ausztrál egysége kezdte volna a lövöldözést, amelyben életét vesztette egy indonéz rendőr, és további négy rendfenntartó megsérült.

Az indonéz hadsereg, a rendőrség és törvényhozók egy csoportja hétfőn ismét kegyetlenséggel és törvénytelen behatolással vádolta meg a nemzetközi erőt.
"Országunk szuverenitását senki sem sértheti meg. Ha a béketeremtők Indonézia területére lépnek, harcolnunk kell velük" - jelentette ki Jakartában Amien Rais, a parlament elnöke.

Xanana Gusmao kelet-timori függetlenségi vezető Melbourne-ben az indonéz csapatokat vádolta az összetűzés kiprovokálásával, amelynek célja szerinte nem volt más, mint próbára tenni az ausztrál csapatok harckészségét.

Eközben újabb ausztrálellenes megmozdulásra került sor Indonéziában: 150 diák vonult a jakartai ausztrál nagykövetség épülete elé, Ausztrália-ellenes jelszavakat skandálva.

Az INTERFET erői hétfőn helikopterek segítségével folytatták a kutatást a Kelet-Timor délnyugati részén elrejtőzött milicisták után. A nemzetközi erő szóvivője szerint nyolcvan embert kérdeztek ki, de senkinél sem találtak fegyvert, ezért mindenki szabadon távozhatott.

Kelet- és Nyugat-Timor határa elég pontatlanul van jelezve, és ez nyilván szerepet játszott az incidensnél. Egy ausztrál tiszt elmondta, hogy a nemzetközi erők egy 1992-es indonéz térképet használnak, és ennek alapján a lövöldözés még kelet-timori területen, a határtól 500 méterre történt. Az indonéz erők egy harmincas évekbeli holland térkép alapján tevékenykednek, és ez a térkép a helyszínt nyugat-timori (azaz indonéz) területként jelöli.

(MTI)

Ajánló:

A pusztítás és az erőszak áldozatain segíthet, ha erre jár. (angolul)

Korábban:

(1999.10.09.)